Помпейски червей

1
Добави коментар

Помпейските червеи са истински екстремофили. Така в науката наричат живите същества, които са способи да оцеляват в най-есктремални условия. Помпейските червеи например, винаги се чувстват комфортно до “комините”, черни пушачи, в геоложко активните райони на Тихия океан.

Тук температурата на околната вода се издига до 100 С по Целзий, а вътре в белите кухи тръби, които строят помпейските червеи за жилища, тя не превишава стайна температура – 20-22 С.

Учените, учудващи се на необичайните способности на помпейските червеи, изяснили, че разликата в температурата при входа на трбата и вътре в нея е повече от 60 С. И това само на разстояние 6-8 см- именно такава е дължината на тялото на тези екстремни любители.

Учените предположили, че за живот в такива невероятни условия помпейските червеи трябва да притежават сериозна защита. Въпреки това не били открити никакви топлоустойчиви обвивки по тялото им.

Единствения “филм”, покриващ тялото на помпейския червей, се оказали ресничестите бактерии, с които червеите живеят в симбиоза. Червеите се хранят със слузта на бактериите, осигуряват достъп на чиста вода към тяхната повърхност, а сами поглъщат това, което на свой ред отделят бактериите. Тези секрети са основната храна на помпейските червеи и единствената защитна обвивка.

Още по-удивително е това, че и двамата партньори благополучно съществуват не само в среда с високи температури, но и с голяма концентрация на тежки метали и сероводород.

Източник – zoopicture.ru / Превод – meri