Кой плод наричаме африканска краставица ?

55
Добави коментар

Кой плод наричаме африканска краставица ?

  Кивано е екзотичен плод, познат още като африканска рогата краставица. Има атрактивен вид, а вкусът е приятен и освежаващ, наподобяващ този на краставица, киви, лимон.

До 1930 г. тропическиият плод е малко известен извън родината си – южната част на Африка. По-късно рогатата краставица успешно се отглежда в Австралия и Нова Зеландия, където плодът е преименуван на кивано, поради приликата си с кивито.

Плодовете са с жълт или оранжев цвят и са покрити с множество твърди и бодливи шипове. Консумира се вътрешността, в която са разположени и семките.

Кивано е добър източник на витамин С, калий и желязо. В по-малки количества съдържа и магнезий, фосфор, цинк, мед, калций и натрий.

Нискокалоричен е и затова е подходящ при диети за отслабване.

Семената на екзотичния плод съдържат редица мастни киселини, включително линолова и олеинова киселина. Линоловата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина, която е от съществено значение за здравето ни. Съставката е важна и за защитните функции на кожата.

Олеиновата киселина помага за подобряване на имунните функции, както и за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

В семената на кивано се съдържа бета-каротин, който помага за укрепване на имунната система и поддържане на здравето на очите и кожата. Също така е полезен за превенцията на рака, предпазвайки от вредното влияние на свободните радикали.

Хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, съдържащи бета-каротин, ликопен и лутеин, спомагат и защитата на ДНК, като по този начин се забавя процеса на стареене.

източник puls.bg

Коментари