Не са ни виновни обувките

29
Добави коментар
vestitel
vestitel

Болките са цената на суетни желания

Пролетта дойде, а с нея и сандалите, джапанките, еспадрилите, чехлите на висока платформа – всички онези леки пъстроцветни обувки от витрините, на които не можем да устоим. След ботушите и ботите ни се иска да носим нещо, което да не усещаме на краката си. Но какво се получава – един ден ходене без мяра ни превръща за цяла седмица в лечители на ходилата!

Грешката, която най-често правят жените, е да избират новите обувки като рисунка, само по естетическите им характеристики.  Но дори когато се водят от практични съображения, могат да се подведат. Не винаги простият модел е най-удобен, предупреждават ортопедите.

Плоските подметки например са може би най-лошото нещо, което можем да си поднесем, избирайки модел „балетни туфли“. Според специалистите липсата на опора прехвърля цялото напрежение към глезена. При по-дълго или при бързо ходене, можем дори да го изкълчим.

Важи ли това и за джапанките?  В пълна сила – равната подметка води до разтягане на съединителната тъкан, която поддържа свода на ходилото. Това може да причини възпаление (плантарен фасцилит). Най-простите модели джапанки, които са само с връвчици отгоре, нарушават баланса на тялото и карат човек непрекъснато да се „захваща“ с пръстите на краката си.

Обувките, които най-малко ще наранят краката, са с токче до 5 сантиметра. Но дори и те трябва да се сменят от време на време с по-ниски, снабдени с възглавничка за опора на свода.

Модните отново напоследък платформи изненадващо срещат подкрепа и от ортопедите. Обяснението е просто: да, губи се известна стабилност, но от гледна точка на биомеханиката те не са толкова лоши, защото пръстите също са повдигнати.

Не може да се каже същото обаче за островърхите обувки. При тях, без значение дали са с високо или ниско токче, притискането на пръстите е неизбежно, както и нараняването им.

Един съвет за всички модели: през лятото най-важно е ходилата да са сухи, това ще ги предпази от пришки и мазоли. Антибактериална пудра или талк вършат еднаква работа. Добре е да се пръскат и самите обувки отвътре с противогъбичен спрей.