Вестник „Старият Мост“ – Новините от Свиленград, Любимец и региона

1
Добави коментар
korben
korben

40% от явилите се на тестове за лоялност показали контрапродуктивност, склонност към корупция и прикриване на измами. Понижават в ранг началника на свиленградската митница, ръководителят на пункта в Капитан Андреево и шефът на „арестуваната“ смяна – аут от постовете

Митницата в Свиленград ще бъде закрита, ако корупционните практики в нея не бъдат прекратени. В момента тече анализ на работата и на кадровия състав и ако до два-три месеца положението не се промени, тукашното управление ще бъде ликвидирано. Това стана ясно на близо двучасова пресконференция в сряда, която даде в Свиленград директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Пред журналисти Танов оповести резултатите от проверката в свиленградската митница, която бе предизвикана от разразилия се скандал с ареста и обвинението във вземане на подкуп на осем митнически служители от една смяна на ГКПП Капитан Андреево.

С пониженижение в ранг е наказан началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов. Според Закона за държавния служител това е последно предупреждение преди дисциплинарно уволнение. Ако Караиванов бъде наказан още веднъж, той ще се прости с ръководния пост.

Понижени в ранг и омахани от длъжността са началникът на митническия пункт Капитан Андреево Господин Господинов и началникът на „арестуваната“ при акция „Митници“ смяна Димитър Костов. Те ще продължат да работят в системата, но на по-ниско ниво в йерархията.

Временно, до провеждането на конкурс, ръководството на пункта се поема от зам.-началника на митницата Георги Костадинов.

Танов съобщи и резултатите от теста за лоялност, който бе проведен в продължение на 3 дни тази седмица. На препитването бяха подложени 270 служители во главе с началника на управлението. Резултатите като цяло са потресаващи, сподели Танов. 17 на сто от препитаните са се провалили тотално. Според показателите от теста излизало, че те са вземали рушвети на границата. 40 на сто от митничарите показали контрапродуктивност, склонност към подкупи и прикриване на измами, което е много лош резултат и говори твърде зле за митницата в Свиленград, каза Ваньо Танов. Тодор Караиванов обаче постигнал резултат, по-добър и от показания на конкурса за заемане на длъжността, именно затова генералът го оставил на поста. Единият от заместниците на Караиванов, чието име не бе съобщено, обаче не могъл да издържи теста.

СМ

 

Очаквайте подробности във вестник „Старият мост“

Резултати от анкетата до момента