Снежана Хинова, управител на Вали Компютърс „Не може да продаваш скъпи неща евтино“

2
Добави коментар
goty
goty

Снежана Хинова, управител на Вали Компютърс „Не може да продаваш скъпи неща евтино“

Категория: ИТ бизнес , Мнение

Мариета Колева

петък, 8 Февруари 2008 15:56ч

Ентусиазмът, студентските пориви и интересът към компютърната техника ни амбицираха да създадем в далечната 1991 г. Вали Компютърс, спомня си днес управителката Снежана Хинова. Със съпруга й били категорични, че след като шест години са учили в Техническия университет, работата им непременно трябва да е свързана с тези науки. А и компютрите били голямото им хоби. Така, след като всичко било изяснено, регистрирали фирмата във Велико Търново, където и до днес е главният офис. „Тук ще бъде и новият логистичен и търговски център, който се надявам да успеем да отворим в средата на годината“, казва Хинова.

От началото

Започнали с трима души. А днес във Вали Компютърс работят почти осемдесет. За собствениците – двамата съпрузи Хинови, е много важно хората да имат компютърни умения, търговски хъс и най-вече чувството за екипност.

„Много пъти съм повтаряла, че успехът на една фирма се гради от екипа, а не от определен човек, който за осем часа ще свърши определена работа, но тя никога не може да се съпостави с това, което даден екип ще направи за същото време“, категорична е Хинова. Тя и съпругът й са на едно място с останалите търговци. Така разменят информация бързо и лесно. А и за клиентите е по-добре. С хората си от екипа се отнасят като с колеги, шефският тон не им е присъщ. Това скъсяване на дистанцията много често е гарантирало успеха на дадена задача, казва Хинова.

От първо лице

„Смея да твърдя, че фирма Вали Компютърс е с най-широкото портфолио от всички в бранша – от батерии, аудио- и видеокасети, през компютърни аксесоари и консумативи за принтери до хардуер, компоненти, лаптопи, монитори и т.н. Това разширение на гамата беше осъществено стъпка по стъпка на база развиване на търговските отношения с нашите партньори, отчитане на пазарна ниша за някоя група продукти или сключен дистрибуторски договор с външен доставчик. В този смисъл търговците във фирмата са уникални, защото те могат да ви предложат както подходящата за вас акумулаторна батерия, така и подходящия лаптоп. Разбира се при изготвянето на по-сложни в техническо отношение оферти, те имат подкрепата на продуктовия мениджър. Факт е обаче, че при това разнообразно портфолио винаги има какво ново да предложим на клиентите, за да ги заинтригуваме

Вали Компютърс има доста спечелени търгове по Закона за обществените поръчки. Смея да твърдя, че броят на загубените е много по-малък спрямо броя на търговете, в които сме били декласирани по някаква причина. Има твърде много ”вратички” за дисквалификация на даден участник по закона, както и за субективна преценка на участниците в търговете. Например винаги ми е било интересно да разбера как дадена комисия определя търговската репутация на една фирма….Според мен определянето по броя на приложените препоръки е неправилно, много от тях са документи, създадени с „copy”, “paste”, печат на клиента и толкова. Те не могат да бъдат основен критерий за този показател. Още повече че сериозните корпоративни клиенти определено не са съгласни да дават такива препоръки, за да не бъдат заподозрени в „явно пристрастие” към дадена фирма. Много пъти, отказвайки да ни дадат препоръка, ми казват: “Г-жо Хинова, копирайте протокола, че сте на първо място за дадена поръчка, това е достатъчно и неоспоримо доказателство, че сте одобрена като наш доставчик”. Има куриозни случаи, в които фирма едноличен търговец с годишен оборот от 80 хил. лева е била с по-висок коефициент на търговска репутация от нас въпреки представените от Вали Компютърс финансови отчети и несравнимо по-високия оборот.

Г-жо Хинова, къде ще съсредоточите усилията си през 2008 г.?

Няколко са основните направления, в които ще работим. Най-напред ще приключим строителството на новия логистичен и търговски център с площ 10 хил. кв. метра. Второ – внедряване на нов интелигентен софтуерен продукт с търговски и финансов модул. Избрахме продукта Workflow на фирма Бизнезсофт. Внедряването му започна успешно. В момента всичките седем наши офиса и 35 търговци работят на Web базирана система. Тя има много възможности за анализи и справки, което определено ще подобри прецизността на заявките, гъвкавостта при продажбите и т.н. Засега не планираме сключването на договори с нови чуждестранни партньори.

Имаме много работа по разширяване гамата от продукти на досегашните ни партньори. Ще продължим да разширяваме гамата от стоки, които продаваме в различните търговски обекти, с които имаме сключени договори.

Първата година на страната ни в ЕС промени ли правилата на работа с клиентите и партньорите? На какво основно залагате?

Печалбата е основният показател за рентабилността на една фирма. За нас постигнатият по-висок оборот е добър показател, но по-важното е печалбата да е по-висока. Не сме привърженици на продажбите с малки печалби и то на скъпи неща. Аз мисля, че едно от нещата, на които почнахме да се учим след влизането ни в Европа, е това – продажбата с умерен марж и спазване на ценова граница между дилър и краен клиент. Смешно е от дънна платка, която струва 60 долара, печалбата да е един долар, т.е. 1,35 лв. Тази сума няма да ти стигне да изпиеш едно хубаво кафе.

Аз и моят съпруг определено не сме от хората, които искат да опитат от всичко в живота. За нас е важно настроението и обстановката във фирмата да са позитивни, екипът да е съпричастен с политиката и общите цели. Това зарежда самите нас с енергия да продължим да мислим и работим за просперитета на компанията.

Успехът на една жена има различни тълкувания

За Хинова дали една жена е успяла или не е нещо много субективно. Защото ако си на върха в бизнеса, той те е направил и в много голяма степен зависим. Признава, че ежедневната отговорност за фирмата не й дава възможност да се отпусне, да се почувства изцяло спокойна. Освен това успехът в работата много често означава да се прибираш по-късно вкъщи, тоест да лишиш семейството си от вниманието, което заслужава. И въпреки че синовете им ги разбират, на нея й се иска да има повече свободно време само за тях. От мъничкото свободно време, което им остава, чашката вино с приятели им доставя огромна радост. Защото могат да си побъбрят за всичко, което ги вълнува, съвсем спокойно. Е, намира се и време за фитнес и за някой филм в „Арена”…

Етикети: web , Човешки ресурси , Европейски съюз , монитори , софтуер , лаптоп , принтер , МОН , дънна платка , НАП , компютър , Вали Компютърс , Бизнезсофт , принтери , батерия , копир , хардуер , търг , ГИС , работа , ИТ , C , Интел , ИРМ , задача , чат , анализ , информация , аудио , комисия , СНЕ , ГИС , СЕМ , аксесоари , AST , БИ , СКАТ Четете още: