ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само

5
Добави коментар

Канзаши – когато чух за пръв път тази дума изпаднах в недоумение. Звучеше ми източно – Япония, Китай или нещо подобно. И се оказах права. Не можах да устоя на тази красота! Така, изглеждайки доста на брой видеоклипове, картинки, снимки и изчитайки доста материал по темата, направих първите си цветя – аксесоари, които искам да споделя с Вас.

Канзаши се оказа традиционно украшение за коса, щипка или гребен, което се носи заедно с кимоното. А начинаещите гейши носят богато украсени гребени с копринени цветя по сезони, за всеки сезон – различни цветя. Японските канзаши стават отражение на женския характер, социално положение и дори семейния статус. Прическата на японката  е показвала не само това,  но дори и колко деца има.

В настоящето канзаши носят младите булки, тези които носят кимоно, гейшите, за които това е част от облеклото, участниците в чайните церемонии и тези, които изработват икебана. А красотата и съвършенството на това древно японско изкуство остава да вълнува и днес.

Не може да не си спомняте филма на режисьора Роб Маршал – „Мемоарите на една гейша“ по романа на Артър Голдън. Тогава не съм знаела, че розовите украшения, вплетени в косата на Саюри са всъщност канзаши с изкусни цветя.

У нас не намерих много материали по темата, но се оказа, че тази техника за правене на цветя от плат е развита до съвършенство от рускините, които изработват невероятни бижута и произведения на изкуството. Те са развили до такова съвършенство правенето на тези цветя, че жена веднъж видяла ги, не може да  им устои.

Правят брошки, обици, комплекти от гердан и обеци, диадеми, кутии за бижута, фигури на птици , букети, украси за бутилки, както и цялостна сватбена украса, като се започне от ръчно изработени картички, до бутилките с шампанско, дори и диадема за булката. В продължение на няколко вечери изгледах около стотина страници и повече. Напълних очите и душата си с красота. Набелязах и доста модели, които да ми служат в началото като мостри. А когато ръката свикне с движенията и оформянето, фантазията ще проработи. Сигурна съм в това!
Не е трудно, иска се малко търпение и упоритост. Изработват се от квадрати или кръгчета плат. И с повече фантазия се превръщат в стилен аксесоар за всяка стилна жена!

Това канзаши е на път да се превърне в поредното ми хоби… Както каза една моя приятелка – „Това е арт – терапия“. Не знам дали е така, но докато изработвам едно цвете, нищо не чувам, нищо не мисля, нищо не виждам наоколо… Ще излезе права…