Златните правила на дрескода в офиса!

3
Добави коментар

Великата Коко Шанел е известна и с максимата си: „Втори шанс да направите първо впечатление няма да има­те!“ Подходящо и спретнато облеченият човек винаги буди по-голямо доверие и симпатия – спор няма. Но дали колегата, който не обръща внимание на външния си вид, губи преднина по пътя нагоре към шефските позиции, макар и да е отличен професионалист?

Деловият стил в облеклото днес се приема не само като модна тен­денция, но и като белег за позицията, която заема един служител или – още по-важно – към която се стреми. В големите корпорации дрескодът е задължителен дори на събеседването при кандидатстване за работа – по него отсяват по-подходящите още на пръв поглед. Външният вид говори за отношението на служителя към фирмата, обясняват специалистите по човешки ресурси. Ако ходите на рабо­та като че ли сте на почивка, едва ли ще се преработите и ще дадете всичко от себе си за просперитета на компа­нията. Затова по-добре следвайте 4-те златни правила на дрескода в офиса, за да получите със сигурност пови­шението, което заслужавате заради професионалните си умения.

Дрехите

Трите основни правила за облеклото в офиса са: чувствайте се удобно, изглеж­дайте стилно и не предизвиквайте коле­гите с вида си (независимо дали будите завист у жените или пръскате сексапил към мъжете). Това не означава да сте безлична като сива мишка – позволете си един ярък акцент, но само един.

Прическата

Деловият стил изисква елегантна, но семпла фризура. Ще я постигнете с добре оформена коса, която независимо дали е къса или дълга, трябва да си личи, че е поддържана, да има здрав вид. Основното правило за прическата е лицето да е открито, а цветът да е възможно най-близък до естествения. Никакви екстравагантни подстрижки, „сигнални“ кичури или блестящи аксесоари за глава. При средната и дълга коса за предпочитане е да е прибрана в опашка или малък кок, без сложни фризури.

Гримът и маникюрът

Никакви „бойни“ окраски – деловият дрескод не включва ярки и крещящи цветове дори в макиажа и лака за но­кти. Идеалният грим за бизнесдамата е почти незабележимият, в естестве­ни тонове, което важи и за червилото за устни. Маникюрът трябва да е изряден, лакът – в пастелни цветове, подбрани и според облеклото.

Обувките

Цял ден сте обути в тях – дори само заради това трябва да са удобни, леки, „ди­шащи“. Най-подходящият ток е със средна височина – 3-5 см, а моделът трябва задъл­жително да бъде със затворени пръсти и пети. И още нещо важно: никога на бос крак, винаги с чорапи 6 телесен или бежов цвят, дори в най-горещите дни.

Експериментирайте – към деловия костюм облечете копринена блуза, към малката черна рокля сложете цветен колан или пъстро фишу. Задължително е да сте с дълги ръкави – ако роклята е без ръкави, комбинирайте я с жакет, ако блузата е с презрамки, не сваляйте сакото. Деколтето – нека не е прекалено смело, а полата да е с дължина около ко­ленете (най-много три пръста над тях). Предпочитате панталони? Може, но да не очертават плътно съблазнителните извивки по ханша и бедрата. Изберете между класическа мъжка кройка, свободно падащи широки панталони или прави и по-тесни, но никога впити.

сп. „Журнал за жената“

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.