6 съвета за намиране на работа през 2012 година

3
Добави коментар

Новата година е винаги свързана с нови надежди и нови начинания и по този повод и аз реших да пораздвижа този сайт и да започна отново да споделям с вас интересни и полезни неща, свързани с намирането и задържането на добрата работа. По този повод ви предлагам 6 съвета, които преведох и обобщих за вас от една статия и които смятам, че могат да ви бъдат много полезни през новата 2012 година. В оригиналната статия има 11 съвета, които можете да прочетете на английски език.

1. Не използвайте само сайтовете с обяви за работа – използвайте всички възможни канали, за да стигнете до потенциалния работодател. Както казва авторът на оригиналната статия, съществува “черна дупка за сивита” и е много вероятно вашето да попадне там и да потъне в небитието. Моят съвет е: използвайте активно социалните мрежи – споделяйте с приятели близки нуждата си от нова работа – това е един от най-добрите механизми да намерите нещо наистина добро и да бъдете препоръчани. Вторият подход е да се свържете директно с работодателя. Намерете сайта на фирмата, адреси и телефони и се представете директно. Ако са печени, ще ви харесат.

2. Работодателите диктуват пазара. Често в обявите си търсят конкретни знания, умения или сертификати. Бъдете в час с изискванията и поддържайте уменията си актуални. Негативна особеност на трудовия пазар е, че по-възрастните обикновено са дискриминирани. Ако сте над 35-40 години, ще трябва да положите повече усилия, за да докажете своята компетентност.

3. Процедурите по наемане са бавни. Заредете се с търпение – не очаквайте да ви се обадят на следващия ден, но пък и не изпускайте инициативата. Ако след няколко дни не получите отговор, обадете се по телефона. Хубавото на тромавите процедури е, че ако попаднете на по-стара обява, все още имате шанс да кандидатствате – често се случва за определения срок на валидност на обявата работодателят да не успее да намери точните хора. Това може да е вашият шанс – действайте!

4. Имате по-голям шанс да ви извикат на интервю, ако сивито ви е написано от професионалист. Възползвайте се от услугите, които предлагат кариерните консултанти – това винаги се отплаща, когато ви назначат. (Признавам, аз също предлагам такива услуги.)

5. Не търсете работа само в големи и утвърдени компании, които предлагат добро заплащане и допълнителни придобивки. Малките и новосъздадените фирми предлагат възможност за бързо професионално израстване и е по-добре да работите нещо, за което да получавате заплата, макар и не съвсем удовлетворяваща в началото, пред алтернативата да си стоите у дома, а в сивито ви да има бяло петно.

6. Няма такова понятие като “сигурна работа”. Нито бизнесът на фирмата, в която работите днес, е сигурен, нито вашата позиция е вечна. Бъдете постоянно в крак с новостите, интересувайте се и изучавайте новите технологии, които навлизат във вашия бизнес, за да можете винаги да сте на върха на острието във вашата професия. Оправдания като “остават ми само 5 години до пенсия” могат да ви доведат до най-тежките 5 години в живота ви, ако останете без работа.

И като бонус: авторът на оригиналната статия твърди, че в САЩ се очаква подобряване на ситуацията на трудовия пазар през 2012 г. и откриване на много нови работни места. У нас не е ясно дали ще бъде така, но си струва да вярваме в това. Все пак, по-добре е да бъдем оптимисти.

Пожелавам ви успех в намирането на работа през 2012 г.!

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS feed или по имейл.