Автобиография (CV) в Word

3
Добави коментар

Писането на автобиография (cv), както и на други документи в наше време става основно на компютър, въпреки, че съм чувал за случаи, в които в наши дни автобиографии (cv) или мотивационни писма се изпращат написани на ръка (!). Тези случаи са много редки, но повярвайте – има ги.

Днес обаче ще говорим за масовия случай, в който автобиографията се пише на Word – може би най-масово използвания текстов редактор в света. Познавате и ползвате Word, нали?

Ако отговорът ви е “Да”, по-долу има пет съвета за съставяне на автобиография (cv) в Word. Това не са съвети какъв шрифт да използвате в автобиографията си, или каква да е големината на междуредието или колко често да използвате Bold, Italic или булети.

Съветите са по-специфични и касаят онези случаи, в които очаквате автобиографията ви в Word да бъде прочетена по-скоро на монитора на компютър, не толкова разпечатана на хартия.

Този път съветите за писане на автобиография (cv) не са мои, а на Крис Ръсел и са както следва:

1. Добавете аудио

Крис Ръсел съветва да направите силно впечатление в автобиографията си чрез записване с помощта на микрофон на кратко, но уникално, специфично послание към бъдещия ви работодател. Ето помощна и подробна статия на тема “Как да вградим звук в автобиографията си“.

Добавянето на звук в автобиографията ви действително може да остави незабравимо впечатление в потенциалния ви работодател и така бихте могли да подпомогнете постигането на основната си цел в написването на автобиография (cv) – да ви поканят на интервю за работа.

Но внимавайте! Ако решите да използвате звука в автобиография (cv), посланието ви следва да е записано наистина професионално – с чист звук, кратко, по същество. Едва ли някой ще хареса дълги, объркани звукозаписи или такива с лошо качество на звука.

2. Добавете логота на компании, за които сте работили в миналото

Добра идея, стига да е наистина практически осъществима, още повече, ако логотата на компаниите, за които сте работили наистина биха означавали нещо за работодателя ви, например ако са символите на известни компании или най-малкото – на добре познати компании в съответния бранш, в който кандидатствате за работа.

Според Крис Ръсел добавянето на едно или повече логота ще направи автобиографията ви да се откроява от останалите автобиографии в купчината.

Но внимавайте и тук! Прекалено шарените или многобройни логота могат лесно да направят автобиографията ви да изглежда непрофесионална – прекалено претрупана или сложна за разбиране. Спомнете си, че добрите автобиографии (cv) следва да се поместват на една страница.

3. Бъдете креативни в избора на оформление

Word позволява да избегнете стандартното разположение на текста “отгоре-надолу”, като го замените с нещо по-разчупено – например текст в колони или дори в карета.

Аз все пак бих посъветвал да не експериментирате прекомерно с нестандартни разположения на текста в автобиографията (cv). Окото на работодателите е привикнало да гледа определени стандарти на този документ. С разчупване на стандарта получавате възможност да направите по-силно впечатление, но дали това впечатление ще е добро или лошо е трудно да се каже.

4. Добавете отзив или цитат за себе си

Тази тактика би могла да работи добре за вас. Представете си автобиография, която още в началото си започва по следния начин:

“Тодор Христов е един от най-изобретателните служители, с които съм работил някога!”
Иван Петров, Управител на XYZ ООД

Особено ако цитатът е подходящо подбран, в пряка връзка с длъжността, за която кандидатствате, това би могло да даде много силен начален тласък на автобиографията ви.

Важно е обаче да използвате тази тактика само ако по-надолу в автобиографията приложите достатъчно аргументи в подкрепа на цитата или отзива. В противен случай вашата автобиография (cv) може да изглежда несериозно или смешно, без нужните доказателства във ваша подкрепа.

Използването на цитати или отзиви в самата автобиография е като неразорана нива в практиката за кандидатстване за работа у нас и при определени обстоятелства смятам, че може да възпроизведе много силен, позитивен ефект върху потенциалния работодател.

5. Включете хипертекст / линкове

Това е едно от силните преимущества на Word – да прави препратки (чрез линкове) към различни сайтове.

Така например, в автобиографията си (cv) в Word можете да правите препратки към сайтове на ваши бивши работодатели, учебни заведения, ваши лични интернет проекти (например блогове) и др.

В резюме

Съветите на Крис Ръсел са свежи и нестандартни за масовия случай на съставяне на автобиография (cv). Те биха могли да се използват с пълна сила и в съставянето на мотивационно писмо.

Използвайте тези пет препоръки изобретателно и креативно, но не прекалявайте с изобретателността и креативността – не всички длъжности и случаи изискват това от вас. Помнете поговорката “Прекален светец и Богу не е драг”.

Пълната статия на Крис Ръсел можете да откриете тук.