Колко вода да пием?

45
Добави коментар
olaf
olaf

Лятото наближава и много от нас следващите месеци ще започнат да увеличават количеството течности, които пият, за да избегнат дехидратация. Но знаем ли колко вода всъщност трябва да пием дневно? Зависи ли това количество от теглото ни? Или от това какви течности пием? Или в кой сезон сме? И какво ще се случи, ако не пием достатъчно вода?

Дневното количество течности (вода), което трябва да пием е около 1.2 литра, което се равнява на около 8 малки чаши (150 мл.)

Различни източници препоръчват обаче различни количества и това зависи дали те са изчислени като “течност приета само като вода” или от “цялостно водно съдържание”, заедно с водата съдържащата се в храната. Оттам идва и объркването колко допълнително вода следва да пием в добавка на наличната вече в консумираната храна и напитки.

Проучване показва, че 81% от нужната ни вода набавяме с напитките, а около 19% се съдържат в храната, като включена вода. Разбира се, това зависи твърде много от вида хранителна диета и дали консумираме повече пресни плодове и зеленчуци или ядем предимно полуфабрикати, сухи и пресолени храни.

Нужното количество вода дневно зависи твърде много от двигателната ни активност и хранителната диета. Активните и спортивни натури губят много повече вода и тя трябва да се възстанови.

Водата е от жизнено значение, тъй като всички метаболитни процеси на клетъчно ниво в организма протичат във водна среда. Хората с по-активен метаболизъм имат нужда от повече вода.

Всяка приета калория енергия от храната се нуждае от 1-1.5 мл. вода, за да се метаболизира. За човек, който консумира дневно по 2000 kcal, това прави около 2-3 литра течности на ден.

За всеки час активни тренировки се препоръчва по 1 литър вода допълнително. Това средно количество зависи както от натоварването, интензивността и вида на спорта, както и от това колко вода губим чрез потене.

Количеството вода трябва да се увеличи също така и при бременност, което се дължи както на завишената енергийна нужда, така и на поддържането на допълнителната кръвна циркулация на плода, както и амниотичната течност около него.

Така че, това колко вода е нужно да пием дневно зависи от различни фактори и варира от човек до човек. Най-общо – каква храна ядем и дали спортуваме са основните от тях.

Как различните напитки променят количеството нужна вода?

Кафето съдържа кофеин, който е диуретик и действа обезводняващо. Следователно всички напитки, които съдържат кофеин, като кафе, черен чай, кока-кола и различните енергийни напитки, имат негативен ефект върху водния баланс и изискват по-голяма консумация на вода, за да се неутрализира загубата й.

Изчислено е, че една чаша кафе води до загубата на 164 мл. вода.  Подобен ефект има и алкохолът и с него губим по 10 мл. вода на всеки грам алкохол, който сме изпили. Парадоксалното е, че една чаша вино ще ни накара да изхвърлим повече вода от организма, отколкто ще поемем със същата чаша вино.

Какво ще се случи, ако не приемаме достатъчно течности?

Недостатъчното приемане на течности води организма до дехидратация. Организмът ни е много чувствителен дори и на малка загуба на вода и веднага реагира със засилено чувство за жажда и дискомфорт, но самия процес на дехидратация може да се задълбочи и да има сериозни последици.

Истинската дехидратация се характеризира със силно главоболие, унесеност, малко количество силно оцветена урина с неприятна миризма, липса на енергия, мускулна слабост, сухота на устните, устата и очите, както и учестено сърцебиене.

Хроничната намалена консумация на течности води до различни заболявания, като хроничен запек, камъни в бъбреците и хронична умора. Често нормализирането на приема на вода кара тези хронични проблеми много бързо да отзвучат.

Обезводняването на тялото ни е едно от основното мерило за стареене на клетките. С напредване на възрастта тялото ни съдържа все по-малко вода. През по-голямата част от живота ни, тялото ни дължи около 65-70% от масата си на водата. Водното съдържание на тялото е най-голямо в детските години и с възрастта намалява до 50%.

Титулна снимка автор Axel Naud & лиценз CC BY 2.0