Голдън ретривър – търся стопани с опит

2
Добави коментар
Iskreto_27
Iskreto_27

1. Запомнете, че кучетата, които селектирате, за да развъждате днес, ще окажат влияние върху породата през следващите няколко години. Винаги имайте това предвид, когато избирате екземплярите за развъдната си дейност

2. Може да изберете само два индивида от поколение. Избирайте само най-добрите, защото ще трябва да чакате още едно поколение, което да подобри това, с което сте започнали. Развъждайте само, ако очаквате поколението да е по-добро и от двамата родители.

3. Не може да очаквате статистическите предвиждания да са в сила при малък брой от кучета (като например, едно кучило ). Статистиката е приложима само за голяма популация.

4. Родословието е инструмент, който ви помага да разберете добрите и лошите качества, които вашето куче е възможно да прояви или възпроизведе. Родословието е до толкова добро, доколкото е добро самото куче.

5. Развъждайте заради цялостния характер на кучето, а не заради един или два отличителни белега. Не се увличайте по модните тенденции в породата, защото те обикновено наблягат на един или два характерни белега за сметка на здравето и работоспособността му като цяло.

6. Количеството не означава качество. Качество се постига чрез задълбочено изследване и ясна представа за това, което се опитвате да постигнете. Необходимо е търпение, докато правилните кучета се появят и се оценят вече произведените поколения. Най-важното условие е да имате развъден план за поне три поколения напред от настоящият момент.

7. Запомнете, че недостатъците в скелета са най-трудните за промяна при развъждане.

8. Не се притеснявайте, ако добрите кучета не могат да произвеждат добри поколения. Насладете се на красотата им, но не ги използвайте в развъдната си програма.

9. Използвайте ауткроса много рядко и внимателно. За сметка на всички придобити добри качества, ще получите и много лоши такива, които в последствие ще трябва да елиминирате в следващите поколения.

10. Инбридингът е ценен инструмент и най-бързият метод, чрез който да затвърдите добрите качества и типа. Той също така изважда на показ скритите черти, които трябва да бъдат отстранени от породата.

11. Развъждането не „създава” нещо. Това, което получаваш е това, което е заложено в породата. Може да е било скрито в продължение на поколения, но е било там.

12. Забравете старото клише, че братът от кучилото на този чудесен производител е също толкова добър за разплод. Много рядко кученцата от едно и също кучило имат еднакъв генетичен материал.

13. Бъдете честни със себе си. Няма перфектни мъжки( или женски) кучета, както няма и идеални производители. Не може да развъждате достатъчно добре, ако не оцените добрите и лошите качества на кучетата, с които планирате да развъждате.

14. Генетичните белези се наследяват по равно от двамата родители. Не очаквайте да можете да решите всичките си проблеми само с едно поколение.

15. Ако най-лошото кученце от вашето последно кучило не е по-добро от най-лошото кученце от първото ви кучило, то вие не напредвате. В такъв случай това трябва да е последното кучило, което отглеждате.

16. Ако най-доброто кученце от последното ви кучило не е по-добро от най-доброто кученце от първото ви кучило, то вие не напредвате. В такъв случай това трябва да е последното кучило, което отглеждате.

17. Не си избирайте екземплярите за развъждане само по най-доброто или най-лошото, което той или тя е произвел. Оценявайте всичко, което са придобили приплодите.

18. Не забравяйте, че качеството е комбинация от здраве и работоспособност. То не е просто липса на недостатъци, а и наличието на определени добри качества. Цялото куче е от значение.

19. Не позволявайте личните ви чувства да влияят върху избора ви на екземпляри в развъждането ви. Правилното куче за вашата развъдна програма е правилното куче, независимо от притежателя си. Никога не заклеймявайте доброто куче; те са прекалено редки и забележителни, за да бъдат унижавани заради дребнавости.

20. Не се задоволявайте с нищо друго, освен с най-доброто. Второто най-добро никога не е достатъчно добро.