Отопление с котли на пелети

0
Добави коментар
sdeath
sdeath

А ти хареса ли тази статия?!?

Отоплението чрез котли на пелети е сравнително по-качествено и екологично чисто, в сравнение с отоплението на ток,нафта,газ или други полезни изкопаеми. Котлите на пелети предимно се използват за отопление на по големи площи – къщи , хотели , обществени сгради , кооперации и др. , но напоследък започват да се изграждат системи за отопление чрез котли, дори за по малки помещения и сгради – като апартаменти , бунгала и др.

Като цяло котлите биват няколко различни вида:

Според предназначението им – водогрейни, отоплителни, комбинирани;
Според материала , който изгарят и начина, по който работят, за да произвеждат топлина – котли на пелети, котли на биомаса, котли на дървесен чипс, котли на въглища, котли на газ, котли на ток, пиролизни, йонни и електролитни котли.

Тук ще разгледаме – котли на пелети, които напоследък набират особено голяма популярност, заради тяхната пълна автоматизираност на процеса на изгаряне и по-голяма ефективност. Котлите на пелети имат по-лесна поддръжка сравнено с другите видове котли, като някой от тях разполагат и с автоматична самопочистваща система. Това свежда до минимум боравенето с котела. Вие трябва само да допълвате бункера с пелети и през определен период от време да изпразвате съндъка с пепелта.
В зависимост от нуждите, котлите на пелети се произвеждат в различни мощности, които да отоплят различни по големина помещения и сгради. Схемата им на работа е проста – котела има вход за студена вода и изход за топла, която отива към монтираната в дома ви система за отопление(радиатори, панели и др). В зависимост от размерите на котлите на пелети варира и големината на бункера за зареждане с пелети. Повечето водогрейни котли успяват да поберат в бункера си необходимото количество пелети за отопление за минимум 24 часа или едно денонощие(някой от тях могат да поберат пелети нужни за отопление за 1 седмица). Процеса на изгаряне на пелетите може да бъде напълно автоматизиран , като тогава към котела на пелети се връзва специална горелка за изгаряне на пелетите. Горелките за пелети обикновенно работят на ел. енергия и консумират минимално количество ток – при мощност 10-20kw консумираната ел.енергия е около 60w на час – или колкото една обикновенна ел.крушка. Други удобства при котлите на пелети са автоматичното запалване на котела, автоматизация при почистването на горелката за пелети, възможности за почистване на димогарните тръби и др.

Котлите на пелети се управляват много лесно – най-често чрез дисплей на лицевият им панел, чрез който могат да се задават редица команди като :
управление на мощността на котела, настройване на температура на горене, следене на температурата чрез термостат, компенсация по външната температура, управление на външно устройство, управление на няколко помпи свързани с котела, температура на димните газове, температура на водата в котела, системи за сигурност и предпазване от прегряване и претоварване на системата и много други.

В зависимост от моделите някой котли на пелети предлагат и възможност за управление от разстояние – чрез дистанционно управление (като климатик), чрез мобилен телефон или чрез интернет или локална мрежа. Някой модели котли имат възможност за комбинирано изгаряне на различни суровини – дървесен материал, въглища и пелети. Това ги прави още по-ефективни, като те могат да се използват и дори за изгаряне на отпадъчен материал от селското стопанство.

Предимствата при отопление с котли на пелети са няколко:

Леснота на използване – пелетите са лек материал и бункера на котела може лесно да бъде зареждан и от по-малки членове на семейството.
Автоматизация на процеса на горене и почистване – спестява ви труд и усилия по паленето/чистенето при горене и обслужване.
Котлите на пелети са екологично чисти – пелетите са екологичен продукт и отделят по-малки количества въглероден диоксид във въздуха.
Уют и удобство – лъчистата топлина, която се отдава посредством инсталираната система за отопление не може да се сравни с никоя друга, а удобството от автоматичното нагласяне и следене на постоянна температура, създава един оазис в дома ви през студените дни.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
Автор: Андон Иванов
Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL.
В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.