На преглед за белите дробове: Духай здраво, все едно е свирка

5
Добави коментар

Стотици се събраха днес в градинката на Джумаята, за да изследват безплатно белите си дробове под звуците на гайди. Инициативата е по повод световния ден на спирометрията.

Спирането на тютюнопушенето на закрити обществени места е сериозна стъпка в борбата с белодробните заболявания. Никакви икономически съображения не са по-важни от здравето.

Въпреки протестите срещу цигарите от 1-ви юни насам е много важно да разберем защо спряхме да пушим. Законът сериозно настъпа финансовите интереси на заведенията. Здравната каса ще получи повече приходи, ако има повече заболявания на дихателните пътища, но това е без значение. Най-важната ни задача е да облекчим страданията. С тези думи д-р Дариткова, председател на комисията по здравеопазване на 41-во народно събрание, откри световния ден на спирометрията.

Тя показва стойностите на дишането. Спиритометрията диагностира много ранни заболявания. 12-13 процента от населението у нас страдат от белодробни заболявания. Четири хиляди мъже на година заболяват от белодробен канценом.

Идеята за безплатните прегледи е на новия директор на касата и бе одобрена от здравния министър. Целта е да се провежда ефективно лечение на гражданите.

Сто каба гайди от Смолян огласиха Главната. Защо именно този инструмент? Показва колко е важно за здравето ни да имаме силни и здрави дробове и да живеем щастливо.

 

Розалин Петков, зам.-кмет по здравеопазването за Пловдив, призова всички граждани да се изследват безплатно, като отбеляза, че над 300 милиона по света страдат от астма.

Всеки член на обществото трябва да знае функциите на белия си дроб. Колкото по-навреме е открито едно заболяване, толкова по-лесно ще се справим с него.

Днес безплатни изследвания се правят в 160 страни по света.

Стотици опашки се извиха да изследват безплатно дробовете си. Най-младите, загрижени за здравето си, бяха две 20- годишни момичета, русокоса и чернокоса, които привлякоха вниманието на чакащите.

От сутринта ви търся, дошла съм специално от Първомай. На 85 години съм, пуснете ме да мина преди вас, молеше се жената. След като успя да пререди поне 40 души, се чу възмущение:

Ето за това България никога няма да се оправи, негодуваха търпеливо чакащите.

Духай, духай, здраво, все едно е свирка, учеше един от преглеждащите 90 годишен дядо.. Браво, имаш дробове на младо момче.

На тези, които имаха лоши резултати се даваше талон за безплатен преглед до края на годината.

Жегата и силните обедни слънчеви лъчи не попречиха на пловдивчани да врътнат хоро на Римския стадион под звуците на гайдите, докато хората продължаваха да се трупат пред преглеждащите. Имаше и такива, които дори не пожелаха да се информират за кампанията.