Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
gischo
gischo

Рядко може да се намери равнодушен към чесъна човек – или го обичаш и го хапваш с удоволствие, или не го обичаш и трудно понасяш дори и аромата му. Представената тук рецепта е подходяща само и единствено за хората, които обичат чесън. За всеки любител на чесъна хайверът от чесън се превръща в незаменим и незабравим деликатес. Хайверът от чесън много прилича на испанския чеснов сос Алиоли, но за разлика от Алиоли то не е с толкова гладка консистенция. Той е чудесен както за овкусяване на свежи салати и добавка към различни ястия, така и направо намазан на филийка. И тъй като хайверът от чесън е най-вкусен, когато е приготвен от пресен млечен чесън, началото на лятото е и най-подходящият момент за приготвянето на тази рецепта.

Необходимите продукти за хайвер от чесън:

1. ½ кг чесън (най-добре млечен чесън)
2. 5-6 супени лъжици олио
3. сол

Необходимо време за приготвяне:
15 минути

Хайвер от чесън
Рецептата за хайвер от чесън в две стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за хайвер от чесън е подготовката на чесъна.Обелвате чесъна и нарязвате обелените скилидки на едри парчета. Слагате обеления чесън в дървено хаванче и поръсвате с ½ чаена лъжица сол. След това счуквате чесъна в хаванчето до получаване на каша. Ако нямате дървено хаванче може да ползвате и метално или пък преса за чесън, но ефектът е най-добър, когато счуквате чесъна в дървено хаванче.

2.
След като сте разбили чесъна до чеснова каша я изсипвате в дълбока чиния или в купичка. Добавяте една супена лъжица олио и енергично разбивате с вилица, когато чесъна поеме мазнината. След това добавяте още малко от олиото и отново разбивате. Повтаряте процедурата докато се получи еднородна бяла смес. Хайверът от чесън е готов да бъде намазан на филийка!

Хайвер от чесън
Рецептата за хайвер от чесън е изпълнена!

Може да добавите малко от хайвера от чесън при сервиране на яхнията от зелен боб или пък картофената яхния. Хайвера от чесън е изключително подходящ и като добавка за ястията от тиквички и перфектно допълва вкуса на мусаката от тиквички, както и на кюфтетата от тиквички.

ДОБЪР АПЕТИТ!