Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Храни богати на протеини при всяко хранене-Защо?

57
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

    Когато става дума за изграждане на мускули и покачване на мускулна маса, е ясно че прием на протеин на всеки 3 часа е задължителен и няма как да минете без него.Когато става дума за изгаряне на мазнини много трениращи се объркват и се чудят -„как така ,аз искам да отслабна ,пък да ям на три часа храни богати на протеини“.Наистина е объркващо особенно за хората които по-принцип не се хранят през 3 часа.Освен за да запазите мускула по време на диета,има и още една причина поради която трябва да има прием на протеин .
 
Защо трябва да се приема протеин при всяко хранене ®
 
Консумирайте храни богати на протеини при всяко хранене, за да ускорите метаболизма!Към всяко хранене от дневното Ви меню в хранителния ежим трябва да добавите протеин с висока биологична стойност,каквито са  яйцата ,суроватъчен протеин,суроватъчен изолат, протеин на прах, червеното месо-телешко и свинско месо, риба и пилешко месо.
Всеки един от хранителнителните елементи (протеин, въглехидрат и мазнини) се нуждае от енергия, за да се усвоят от храносмилателната система и да се абсорбират в кръвния поток.Тази енергия се нарича T.I.D.T.I.D. е различна за всеки от тези хранителни елементи:

T.I.D. за протеини е 25%

T.I.D. за въглехидрати е 5%

T.I.D. на мазнини е 2%
Протеините са с най-висок T.I.D.измежду другите хранителни вещества, значително повече от  (въглехидрати и мазнини). T.I.D. помага за увеличаване на термогенезата предизвикана от диетата.
 
Какво означава това на практика
 
В 100 грама чисто телешко месоко примерно, се съдържат 22 грама протеин. Всеки грам протеин има калорична стойност 4 килокалории.Общият прием на калории за 100 грама телешко е приблизително 88kcal (22гр протеин х 4kcal = 88kcal). Енергията необходима на организма за храносмилане и усвояване на 22 грама протеин получени от 100 грама телешко е 88 килокалории по 25% (T.I.D. за протеини е 25%) = 22kcal.Уравнението е просто (88 килокалории х 25% = 22kcal необходими за усвояването на протеина от телешкото месо).Протеинът е с най-голям разход на енергия за храносмилане и усвояване. Това обяснява защо е важно те да бъдат включени във всяко дневно хранене. 
 
Прочети още: