Многоцветните солни езера в залива Сан Франциско

92
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Ако някога прелитате над залива Сан Франциско не забравяйте да надникнете от прозореца, за да зърнете един от най-невероятните цветни пейзажи в света – солените изпарителни езера, управлявани от Cargill.

Тази многоцветна картина е съставена от множество изкуствено създадени плитки басейна, предназначени за производството на сол. Тя се добива от изпарението на морска вода под въздействието на слънцето. За целта водата от залива постъпва в малките изпарителни басейни, където концентрацията на сол се повишава постепенно, с напредването на изпарителния процес. Когато достигне определен процент на съдържание на сол, водата отива в кристализаторите – малки плитки езерца. По този метод се добива близо 650 000 тона годишно от този жизненоважен продукт.

Цветовете и формите на солниците са хипнотизиращи. Те варират от синьо-зелени до пурпурни, като тази цветна палитра се дължи на солничните скариди, микроорганизмите и водораслите, които живеят и растат в солените езера. 

С изпаряването на водата, наличието на определени видове микроорганизми преобладава и съответно променя цвета на водата. При доминиране на зелените водорасли езерата са оцветени в зелено, солничните скариди ги обагрят в тъмно оранжев цвят, а електриково-червения се дължи на asdunaliella Salina, микро-водорасли, съдържащи големи количества бета-каротин, които имат и висока търговска стойност.

Освен от тези природни „художници“, цвета на солниците се влияе и други организми. Палитрата е много богата и включва червено, зелено, оранжево, жълто, кафяво и синьо. Когато водата се изпари остава само белия цвят на чистата сол, което е показател, че е време да се събере реколтата и процесът да започне отначало. 

Hobyto.com