Заболявания на пикочните пътища при жените

2
Добави коментар

В сравнение с мъжа жената много повече е предразположена към три вида заболявания на пикочните пътища – незадържане на урина при напрежение; интерстициален цистит – болест на пикочния мехур, която я кара целодневно да тича до тоалетната и причинява силни болки; бактериални инфекции на пикочните пътища (инфекциозен цистит) и други.

 

От къде идва проблемът?

Жените много често страдат от незадържане на урина след раждане. Ражда­нето отслабва мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур и пикочния канал. Когато те загубят своята гъвкавост, контролирането на уринирането става трудно. Същото става и по време на менопаузата, когато се нарушава хормоналният баланс в организма.

Циститът и другите инфекции на пикочните пътища при жените могат да бъдат обяснени отчасти с устройството на уретрата – канала, през който преминава урината. При жените той е много по-къс, отколкото при мъжете, затова бактериите много по-лесно проникват в пикочния мехур от влагалището или правото черво.

Всички тези проблеми се поддават на лечение с помощта на нетрадицион­ната медицина.

 

Незадържане на урина

Дори и по време на пубертета или в ранната младост сигурно ви се е случвало неволно да отделите няколко капки урина. Това е напълно нормално явление.

След 30-40-годишна възраст, обаче, подобни инциденти се превръщат в неприятности, които не могат току-така да бъдат пренебрегвани. До незадъ- ржането на урина най-често се стига при напрежение и обикновено след кихане, закашляне или вдигане на тежки предмети. Ако мускулът на тазовото дъно е отслабнал след раждането, допълнителното напрежение може да предизвика отслабване на мускулите около пикочния канал, в резултат на което изтича някакво количество урина. Другият вид на изпускане на урина се характеризира с неволни позиви за уриниране. Причината може да бъде някаква инфекция. При някои жени това става след менопаузата. Преди настъпването й женският по лов хормон, естрогенът, обезпечава еластичността на мускулите около пикоч­ния мехур. Когато производството на естроген в организма намалее, тези мус­кули започват да атрофират.

При много жени двата вида незадържане на урина протичат едновременно. Проблемът е толкова потискащ, че лекарите често предлагат оперативно ле­чение, за да бъдат възстановени мускулните функции на таза.

Обикновено обаче не се налага оперативна намеса. Около 85 на сто от стра­дащите могат да се излекуват напълно или да постигнат значително подобре­ние, без да стигат до скалпела.

Тренирайте мускулите на пикочния мехур

За да укрепите мускулите на пикочния си мехур, изпълнявайте упраж­нението на Кегел, наречено на името на лекаря, който го прилага.

По време на уриниране прекъснете струята, като напрегнете муску­лите си – по този начин ще разберете къде са те. Задръжте така 10 секунди. След това се отпуснете за 10 секунди и се върнете в изходно положение. Поставете си за цел да изпълнявате упражнението всеки ден по 6-10 пъти. То не трябва да се изпълнява, когато мехурът е пълен, защо­то може да създаде условия за инфекция.

В българските аптеки вече се предлагат много продукти против цистит, но повечето от тях съдържат само една или най-много две активни съставки. УРОХЕЛП (Urohelp) е хранителна добавка, която спира паренето при уриниране и премахва болката на пикочните пътища  със силата на 3 активни съставки за бъбреците и уринарния тракт – екстракти от листа от бяла бреза, мечо грозде и плодове на червена боровинка. Те идват директно от италианския производител, NUTRACEUTICA.