Физически упражнения помагат при болки в гърба

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Изследванията свидетелстват, че хората, занимаващи се с аеробика, са подложени по-рядко на опасност от травми в гърба. При добра физическа форма кръстът също е силен и гъвкав.Това означава, че е добре поне три пъти седмич­но за не по-малко от 30 минути да се занимавате с аеробика.

Гърбът ще ви боли много по-малко, ако имате силни мускули на коремната кухина. Правете всеки ден упражнения, които укрепват тези мускули. Ето едно такова упражнение:

Легнете по гръб, стегнете краката в коленете и притиснете ръцете към тялото си. Бавно, с усилие вдигнете нагоре таза си, без да откъсва­те от пода раменете и стъпалата си. Останете в това положение 30 секунди, след което се върнете в изходната поза. Повторете още 5 пъти. Това упражнение се изпълнява сутрин преди закуска.
Заседналият начин на живот е много вреден за гръбначния стълб. Затова използвайте всяка пауза в работата си, за да свалите напрежението от измо­рения си гръб.
Седнете на стол, изправете гърба. Бавно, с усилие разперете лактите колкото може повече. Направете упражнението 10 пъти.
Подпрете се на седалката на стола и няколко пъти с усилие вдигнете и отпуснете таза.Усещате ли как се напрягат мускулите ви? По време на упраж­нението не се прегърбвайте, дишайте равномерно. Изпълнете упражнението 10 пъти.
Упражненията за горната част на гърба ще ви помогнат да избегнете болките в гръбначния стълб. Те също могат да се изпълняват на работното място.
Болки в гърба се получават често и след продължително пътуване с кола. Шофьорът може да прави упражнението направо на мястото си зад волана.
Раменете са отпуснати надолу, главата е леко вдигната нагоре, тилът е
подпрян на седалката – останете В това положение например 7 секунди, докато светофарът свети червено.
□От време на време се опирайте на нещо с ръка или крак. Много е полезно за гърба единият крак да се вдигне на по-високо – ниско столче или стъпало. Освен това винаги можете да се подпрете на някаква мебел или перила. Това ще облек­чи много гръбначния стълб.
Често болките в гърба започват с пристягане в раменете. За да го избег­нете, правете всеки ден следните упражнения, като всяко едно от тях повта­ряте по 8 пъти:
Седнете на края на стола, без да облягате гърба си. В умерен ритъм вди­гайте и отпускайте двете рамена. Ръцете трябва да висят свободно край тялото.
Повдигайте едно след друго рамената нагоре – първо дясното, после ля­вото. Движенията ви трябва да са много плавни и в никакъв случай резки. Дишайте равномерно и дълбоко.
Много е важно да съхраните гъвкавостта си. Изпълнявайте упражнения за мускулите на кръста и сухожилията на колената.

Специалистите по болести на опорно-вдигателния апарат препоръчват физическите упражнения да бъдат съпроводени и с прием на хранителни добавки за максимален ефект. В аптеките се предлага РЕСТАВИТ АЛФА + ОМЕГА – № 1 продукт за здравето и грижата за ставите. Добре е да знаете, че редовният прием на РЕСТАВИТ АЛФА + ОМЕГА помага при:

–         Облекчаване на болките в гърба и шията;

–         Подобряване на еластичността и здравината на ставите и сухожилията;

–         Проблеми с костите, зъбите ноктите и кожата;

–         Възстановяване при обездвиженост;

–         Контрол на нивата на лошия холестерол и кръвното налягане;

–         Подпомагане функциите на сърдечно-съдовата система, мозъка и нервната система – особено важни за възрастните хора

 

Има решение за болките в гърба