Кое е най-доброто масажно масло (масло за масажи)

1
Добави коментар
sdeath
sdeath

1
2
3
4
5

( 14 Гласа )

Кое е най-доброто масажно масло (масло за масажи) 
Има много различни типове масажни масла на пазара. В местната аптека може да попаднете на базови масла като бадемово масло или масло от авокадо, както и голям асортимент от етерични масла. Ако пазарувате от специализирани доставчици на спа продукти или на козметика, най-вероятно ще ви предложат смесени масла, които съдържат поне две съставки. 

Защо е важно да знаем повече за различните масажни масла?

Някои масла могат да оставят мазно усещане след масаж, докато други масажни олиа се окисляват бързо и започват да миришат доста неприятно. Най-лошото, което може да ни сполети, ако не знаем какви масла слагаме върху кожата си е  непоносимост или алергична реакция.По-долу ще опишем 5-те най-предпочитани от професионалните масажисти масла. Може да ги използвате самостоятелно или да ги комбинирате както прецените за добре. 

Бадемово масло

Олиото от семената на бадем е едно от любимите ми масла. Изключително популярно е и сред сред колегите ми в СПА центровете в България.Извлечено  от най-добрите бадеми чрез метода на студеното пресоване, това масажно олио има бледожълт цвят.Леко мазно е, но ненатрапчиво и лепкаво, което позволява на ръцете да се плъзгат по кожата. Истинското масло от бадеми се абсорбира сравнително бързо, но не толкова бързо, че да се налага да нанасяте отново по кожата допълнителни количества.Сравнено с други качествени истински масла на пазара маслото от бадеми е на сравнително разумна цена. Обикновенно не дразни кожата и не предизвиква алегрични реакции. Хора с алергии към всякакви ядки не трябва да използват това масло. 

Масло от кайсиеви ядки

Маслото от кайсиеви ядки е с подобна текстура и цвят като бадемовото олио, но е малко по-скъпо. Богато е на витамин Е, което му дава много по-дълъг срок на годност от типичните масла. Като бадемовото масло, кайсивото масло се абсорбира от кожата, затова няма да остави това мазно усещане, което обикновенно изпитвате след масаж с бебешко олио ( в което обикновенно има парафин! ). Това негово качество го прави изключително добро като базово масло в ароматерапевтичен масаж.

Маслото от кайсиеви ядки е добра алтернатива на бадемовото масло за хора с алергии към ядки.

Масло от жожоба

Жожоба всъщност е восъчен екстракт от семената на растението жожоба. Маслото от жожоба е добра опция за хора с акне по гърба , заради антибактериалните си свойства и съдържа дълги вериги от восъчни естери, които много наподобяват себума на кожата.Маслото от жожоба се окислява за много дълъг период от време, така че е изключително удобно, ако не го използвате редовно.Много добре се абсорбира от кожата, което го прави любимо базово масло за много терапевти, които активно се занимават с ароматерапия. Друго преимущество на жожобата е, че не дразни кожата.Освен плюсове има и един недостатък – маслото от жожоба е по-леко и по-тънко от маслата, които изброихме досега и се абсорбира много бързо от кожата, което означава, че ще трябва да го нанасяте по-често върху кожата, за да можете да работите спокойно, или да го смесите с масло от бадем или кайсиеви семена… Друг минус е и е по-скъпата му цена сравнена с тази на бадемовото масло. 

Фракционно кокосово масло

Макар че вероятно си мислите, че кокосовото масло трябва да е гъсто, бяло олио, реалността е, че фракционното кокосово масло всъщност е леко, не е мазно и е доста течно.Начира се фракционно кокосово масло, защото съдържа само частица от цялото кокосово масло. Дългите вериги триглицерини са отстранени, като така остават само средно дългите триглицерини.Фракционното кокосово масло не е толкова скъпо, колкото повечето от останалите масажни масла на пазара и като маслото от жожоба има дълъг срок на годност. Но едно от най-големите предимства на това масло е, че не оставя мазни петна т.е. напълно се изпира. Това е търсено качество от всеки един масажист или спа център.

Слънчогледово масло

Слънчогледовото масло е леко, не е мазно, няма да остави усещането за мазнота. Маслото извлечено от семената на слънчогледа е богато на есенциалната мастна киселина (линоленова киселина), съдържа палмитинова киселина и стеаринова иселина – всички компоненти, необходими за здрава кожа. Количеството линоленова киселина в кожата намаля с възрастта и може да бъде отстранено от по-силни сапуни или почистващи препарати.Маслото от слънчогледови семена се окислява доста бързо затова трябва да се купува в малки количества и да се съхранява в тъмни хладни помещения. Изтискайте една или две капсули от чист витамин Е в бутилката – това може да удължи живота на слънчогледовото масло. Хората с алергии към растението слънчоглед не трябва да използват слънчогледово масло.

Други масажни масла

Масло от авокадо

Маслото от авокадо се изтисква от плодовете на авокадото. С дълбок зелен цвят,  авокадовото масажно олио е тежко и обикновенно се смесва с по-леки масажни масла, каквото е например бадемовото олио.Маслото от авокадо обикновено е два пъти по-скъпо от маслото получено от бадеми. Хората, които са чувствителни към латекс могат да са чувствителни и към авокадовото олио.

Кокосово масло

Кокосовото масло е много богато и има ясно разпознаваем кокосов аромат. То е солидно при стайна температура и има тежка текстура, затова е нужно да се смеси с други масла и да се използва само за малки зони. 

Масло от гроздови семена

В много аспекти маслото от гроздови семена е наистина чудесно масажно масло. То почти няма аромат, и има гладка, копринена текстура без да е много мазно. Въпреки това повечето масла извлечени от гроздови семена се извличат с помоща на разтворител, а не се извличат чрез студено пресоване, което понижава значително качеството им спрямо масла получени със студено пресоване.

Зехтин

Повечето хора приемат зехтина като продукт за готвене, но понякога той се използва и за масаж. Зехтина е тежък, мазен и с лепкава текстура и с разпознаваема мизирзма, която повечето хора асоциират с готвене, затова обикновенно се смесва с други масла.

Сусамено олио

Сусамовото олио е високо ценено в Аюрведа, традиционната медицина в Индия. Според Аюрведа сусаменото олио е особено нужно за подхранване и детоксикация и при случаи на лоша циркулация и сухота на кожата. Сусаменото масло е доста плътно масло и може да остави мазно усещане по кожата, затова е добра идея да се смеси с по-леки масажни масла. Нерафинираното сусамово масло има силен аромат.

Масло от пшеничен зародиш

Маслото от пшеничен зародиш е много плътно, за да се използва само като масажно масло, но може да бъде смесено с по-леки масла. Маслото от пшеничен зародиш е богато на витамин Е. 

И накрая трябва да споменем, че много масажисти използват специално разработени масажни гелове и лосиони, които ще обсъдим в следваща статия. 

Д.Христев – професионален масажист

http://spaplovdiv.com

Добави коментар