Пълнени печурки – бързо мезе за бяло вино

1
Добави коментар

В епичните жеги, които ни налегнаха напоследък, като че ли повече наблягаме на напитките, отколкото на храната. Мнозина задраскват месото от ежедневното си меню и търсят по-леки, зеленчукови алтернативи. Но пък има и такива, които без мръвка не могат, дори и тя да е в символично количество. За тях и за любителите на аламинутите пробвахме един бърз и вкусен вариант на пълнени печурки.

За двама са достатъчни 6 големи гъби, задължително пресни. След като ги измихме добре, ги освободихме от пънчетата, топнахме ги за десетина секунди в гореща вода и ги положихме „по гръб“ в намаслена тавичка. После пъхнахме във всяка гугличка по късче краве масло, а останалото място запълнихме с кайма. Поръсихме всяка гъба с малко сол, черен пипер и кимион, доляхме вода в тавичката и я изпратихме на яка жега при 220 градуса във фурната. След 20-ина минути приятното ухание недвусмислено ни показа, че мезето към изстуденото ни бяло вино е почти готово.

Нужен беше само още един завършващ щрих. Извадихме тавичката за малко от огнения ад и поръсихме върху всяка гъбка малко настърган кашкавал. Върнахме обратно само колкото да се зачерви кашкавалът и… толкоз.

Не ги оставяйте прекалено много да изстиват – само докато скълцате една класическа мешена салата и извадите виното от хладилника. Нататък е ясно. Наздраве!