Птицата Феникс ще краси пространството пред сградата на общината в Стара Загора

1
Добави коментар

Монументална пластика „Птица Феникс“ вече ще радва очите на старозагорци на площада пред общината. Инициатор на изработването и поставянето на скулптурата е „Ротари клуб Стара Загора“. Тържественото откриване е планирано за 24 юли от 18 часа.

Изработката на пластиката е дело на скулптора от Стара Загора Красимир Зарков и е направена по поръчка и с финансиране на ротарианците. Пластиката „Птица Феникс“ всъщност е годишен проект на клуба за 2011-2012 г., предложен от проф. Цанко Яблански. Идеята премина през всички етапи на представяне и обсъждане – пред журналисти и медии, обществен съвет по архитектура и благоустройство, старо и ново ръководство на общинската администрация, художествена гилдия. В конкурса за изработване на проект на пластиката се включиха трима творци. Жури, начело с именития скулптор проф. Валентин Старчев, избра предложението на скулптора Красимир Зарков.

„При осъществяване на идеята се включиха всички членове на „Ротари клуб Стара Загора“, като никой от тях не пожали усилия и средства, за да бъде изпълнен проектът“, заявиха от ръководството на структурата. Основните средства бяха събрани по време на Коледния благотворителен бал на клуба. Монументалната пластика е поредното значимо дарение от страна на ротарианците към старозагорци. Чрез него се допълва градската среда и се украсява центърът на града.

Символът на феникса е широко популярен – митичната птица олицетворява възраждането на духа. Както след горски пожар от овъглената гора и земя поникват младите дървета на нова гора, така и след опустошителните и трагични събития преди 135 г. Стара Загора се възражда по-красива и силна, за да бъдат жителите на града одухотворени и съзидателни. Тази идея е заложена в основата при изграждането на пластиката.

На откриването на монумента ще присъстват членовете на „Ротари клуб Стара Загора“. Официални гости са дистрикт гуверньора на „Ротари България“ Атанас Атанасов, ДГН доц. Валентин Стоянов, ПДГ Наско Начев, кметът Живко Тодоров и др.