Международен фолклорен фестивал – Велико Търново

2
Добави коментар
ARTualno
ARTualno

След броени дни Велико Търново ще посрещне стотиците участници в един от най-престижните фестивали за международен фолклор у нас. Петнадесетото издание на Международния фолклорен фестивал – Велико Търново ще се проведе от 21 до 28 юли. В рамките на осемте фестивални дни старопрестолната ни столица ще се превърне в сцена на световното културно наследство. Пъстрата палитра от фолклор ще сътворят петте чуждестранни и петте български състави, като общият брой на участниците ще надхвърли 300 души. Изкуството и традициите си ще ни демонстрират екзотичните Китайско Тайпе и Индонезия, загадъчното Мексико, темпераментните Молдова и Русия. Участниците от българска страна са фолклорни формации и ансамбли от региона: ФА „Търновче” – В. Търново, ДЮФА „Българче” – В. Търново, ПФА „Искра” – В. Търново, ФК „Сидер войвода” – Горна Оряховица и ФА „Сидер войвода” – Горна Оряховица. На 27 юли (петък) те ще покажат красотата на автентичния фолклор във вечерта, посветена на България.

Фестивалът ще стартира в 18:30 ч. на 21 юли, събота, с дефиле на участниците по улица “Васил Левски”. Представянето на групите ще бъде пред сградата на Община Велико Търново в 19:00 ч. Знамената на Република България, Община Велико Търново и Фестивала ще бъдат издигнати в 19:30 ч. Час по-късно сцената на парк “Марно поле” жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерт с всички участници.

На втория ден от фестивала, 22.07.2012 г. (неделя), от 10:00 ч. пред МДТ “Константин Кисимов” ще се проведе Дванадесети конкурс Мис Фестивал.

На 24 юли в Летния театър на Горна Оряховица от 20 часа ще се проведе концерт. Изнесени концерти ще има и в Разград, Трявна, София, Стражица и Дряново.

Фестивалът ще бъде официално закрит на 28 юли (събота) от 20 часа в парк „Марно поле”.

Facebook страница на събитието  

За фестивала

Международният фолклорен фестивал – Велико Търново се организира от Фондация „Международни фолклорни фестивали“ на територията на гр. Велико Търново и съседните области. Той е единственият фестивал у нас, който има статут “Фестивал на ЦИОФФ към ЮНЕСКО” (CIOFF – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО). 

Във Велико Търново, в края на месец юли, ежегодно се провежда Международният фолклорен фестивал с участници и групи от цял свят. Той се оценява много високо от нашата общественост, като мост между културите и популяризация на традициите и фолклора на народите в света. Фестивалът се е превърнал в дългоочаквано събитие, което пленява публика и изпълнители, и остава завинаги в техните сърца.

От 1999 г. Фестивалът е със Статут на CIOFF. Статутът на CIOFF, перфектната организация, атрактивната програма и изключителният отзвук правят Фестивала едно от най-престижните събития от този мащаб в Европа и по света. През изминалите години на фестивалната сцена са участвали 167 чуждестранни групи от над 85 страни от цял свят и пяха и танцуваха 93 български състава. Пред повече от 590 000 зрители са изнесени над 495 концерта.