Подсушете банята с вентилатори за баня

1
Добави коментар

Когато използваме банята е необходимо след това да я подсушим, най-често това става с вентилатори за баня. Разбира се има и бани, които са снабдени с отваряеми прозорци – това е на-добрия способ за проветрение на мокрото помещение. Тьй като, в 90% от случаите нашите бани са вътрешни помещения са ни необходими вентилатори за баня, повечето от нас са обзаведени именно с такива.

Защо са ни необходими тези вентилатори – за да оцените красивите си плочки за баня и за да не страдате от алергии, трябва да проветрявате добре банята, за да не се хващат плесени.

Как да определим необходимия ни капацитет на всмукване на нашите вентилатори за баня? – този въпрос е много важен, тьй като е пряко свързан с ефективността. Т.е. дали инсталираните вентилатори за баня ще вършат работа или просто ще стоят за украса в банята.

Необходимата мощност се определя по следния начин – трябва да изчислим кубатурата на помещението, след което да я умножим по 10. Т.е. вашите вентилатори за баня, трябва да имат капацитет да преобръщат въздуха в банята ви 10 пъти за един час.

Мощността на избраните вентилатори за баня обикновено е функция от диаметъра на самите вентилатори – най-често 100мм. Това е и най-често използвания диаметър, залаган от строители и архитекти при залагане на тръбите за вентилация на банята.

Трябва да се внимава с този момент при избор на вентилатори за баня, защото може да вземете по-мощен вентилатор, който да нямате къде да инсталирате.

Освен различните предлагани мощности – много важен момент при всички вентилатори за баня е нивото на шум. Има специални модели, които са направени да са изключително тихи – не се забелязват почти при работа. Това е важно, защото има и други, които звучат не като вентилатори за баня, а като кухненски абсорбатори.

Други интересни функционалности, които се предлагат с някои модели, това са датчици за влага и таймери. Вентилаторите за баня, снабдени с датчици за влага сами взимат решения кога да се включат или изключат – в зависимост от влажността на банята. Таймерът пък фиксира точно определено време за работа на инсталираните вентилатори за баня – да речем знаете, че са необходими около 20 минути за подсушаване на банята, пускате вентилаторът да работи и го оставяте, той ще се самоизключи.

По отношение на дизайна – има някои вентилатори със сменяеми капаци, може да намерите същия цвят като налепените плочки за баня.

Защо са ни необходими тези вентилатори – за да оцените красивите си плочки за баня и за да не страдате от алергии, трябва да проветрявате добре банята, за да не се хващат плесени.