Импатиенс (Циганче) / Impatiens

3
Добави коментар

 

Описание: Импатиенса или по популярен в България още, като Циганче е много непретенциозно растение. Неговия произход е от Източна Африка. Тя е от семейство Балцаминови (Balsaminaceae). Това е многогодишна тревисто растение, цъфти от Юни до Октомври. Може да се срещне с най-различни и разнообразни багри, като например с бели, розови, виолетови, оранжеви и др. Импатиенса може да достигне на височина около 60см.

Грижи: Импатиенса обича да е на добре осветено място но не и изложен на пряка слънчева светлина. Оптималната температура за развитие на растението е около 20°С, а през зимата минималната е 15°С. Поливайте Циганчето обилно през летните месеци, като не допускайте да има задържане на вода в саксията. През периода на покой (зимните месеци) намалете поливането, като подържате почвата леко влажна. Можете да оросявате листата на растението от време на време. Когато решите да оросявате листата недейте мокри цветовете. Импатиенса се пресажда през пролетта. Почвената смес е желателно да е от градинска почва : добре угнил оборски тор : пясък. Почвената смес да е в съотношение 1:1:1. Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Импатиенса се размножава по два начина. Първият е чрез семена, който се засаждат през пролетта. А втория чрез стъблени резници. Втория начин за размножаване е възможен по всяко време на годината.