Кайманови острови – Страна на чудесата (Cayman Islands)

89
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Банките и фирмите на Каймановите острови са повече от жителите. Да си богат без много зор и да се радваш на живота насред топло море, мулатки, ром, палми… Самата действителност си е. Така я карат жителите на Каймановите острови, които по брой – около 40 000 души – са по-малко, отколкото е общият брой на регистрираните на карибския архпелаг банки и фирми. Защото този сбъднат рай всъщност е офшорка. И по размер на вложените тук пари заема пето място в света, отстъпвайки само на Хонконг, Лондон, Ню Йорк и Токио. Нещо повече – когато международните асове на транзакциите си обменят впечатления за предимствата на този или онзи финансов център, Каймановите острови винаги се сочат като най-стабилни и с най-ненакърнена репутация.

Трите острова – Големият Кайман, Кайман Брак и Малкият Кайман – заемат площ от 264 кв. км и са разположени в централната част на Карибския басейн, западно от Куба и Ямайка. Чудно красивата огърлица от три късчета земя, пръснати в лазурното море, са открити от Колумб през 1502 г., по време на последната му експедиция до Уест Индия. Островите всъщност са върхове от планинската верига Сиера Маестра – да, онази планина в Куба, където навремето партизанствали Фидел Кастро и Че Гевара. Геологически веригата продължава по дъното на Карибско морето и щръква точно в онези три места, където са днешните Голям Кайман, Кайман Брак и Малък Кайман.

Та Колумб, пътувайки от Панама към остров Еспаньола (днешно Хаити), бил застигнат в този район от буря. Тя изхвърлила ескадрата му към неизвестните дотогава острови, чиито най-многобройни обитатели по онова време били морските костенурки. Оттам тръгнало и първоначалното име на архипелага – Лас Тортугас (костенурките – исп.).

 

Много големи световни фирми имат днес офиси на най-големия и най-цивилизован остров от архипелага – Голям Кайман. Наличието на благоприятно данъчно заканодателство и строгото спазване на Закона за тайната на банковите влогове активно стимулират разрастването на финансовия сектор. В същото време губернаторът и съветниците му дават ясно да се разбере, че дискретността е несъвместима с укриването на престъпници или създаването на условия за незаконна дейност. Тази стриктност допълнително вдига офшорния рейтинг на Каймановите острови.

 

Последните три десетилетия донасят на островите истинско процъфтяване. Смята се, че за това допринася не само общото увлечение по офшорки в света, но и конкретната политическа стабилност в екзотичната страна, гарантирана и от любвеобилните отношения с метрополията. Тази идилия обяснява и защо досега не е бил поставян на дневен ред въпросът за независимостта 

на Каймановите острови. Просто никой няма амбиции да търси промяна, когато нещата и без това си вървят добре – социалната сигурност е на ниво, заетостта и доходите също, расите съжителстват хармонично, престъпността е на най-ниското ниво в Карибския басейн, а равнището на живот – най-високото.

 

Правителството грижливо поощрява привличането в областта на банковото дело на много чужденци – специалисти в съответната сфера. Де факто от 33600 жители на острова Голям Кайман 12700 са с корени из други географски ширини.

 

Освен че е най-голям и най-модерен, този остров е и най-атрактивен с удивителните си флора и фауна, които направо омагьосват и финансисти, и простосмъртни туристи. Сребърните палми, папагалите, костенурките, палмовите орхидеи (които са забранени за изнасяне от страната като природен уникат) са станали истинска емблема на Голям Кайман.

 

Кайман Брак е доста по-малък остров с причудлив релеф, образуван от безброй отвесни скали, надвесени над морето. Главната забележителност там са тайнствените пещери и изобилието от екзотични птици, които са избрали точно това място като спирка по обичайния си прелет от студените към топлите страни.

 

Малък Кайман е най-слабо развитият от трите острова. Той едно време бил пренаселен от рибари, ловуващи водни косттенурки. Но с намаляването на този животински вид и хората се махнали от острова – и не стъпили на него почти 200 години. Новото му заселване тръгнало трудно и тежко, защото честите урагани в този район не спомагат за идиличен бит. Затова в момента на Малък Кайман живеят едва около стотина души.

 

Разразилият се из Карибския регион в края на тазгодишното лято ураган Иван удари жестоко Каймановите острови. Държавната администрация обаче показа завиден нюх към бързи мерки за възстановяване и съживяване на офшорната слава. Намалени бяха митата върху вноса, изработена бе специална програма за подпомагане на малкия и среден местен бизнес, облекчени бяха правилата за легализиране на многобройните незаконно пребиваващи в страната любители на бързи печалби и т.н. Всичко това много бързо възстанови високия финансов рейтинг на островите.

 

Разбира се, наред с офшорната благодат, това райско кътче привлича и с туристическите си прелести, сред които особено магнетичен е подводният риболов. Удивителната чистота на водата и многообразието на видовете се дължат на дълбоката океанска котловина, която на няколко места достига почти до самия бряг. Асоциацията на собствениците на предприятия за воден туризъм на Каймановите острови убеждава клиентите си, че именно тук е най-безопасното в света място за водни спортове – и наистина се е постарала да осигури всички възможни мерки, гарантиращи безопасността на туристите, при това срещу съвсем прилични цени. Т.нар. Стена на Проклетия Залив, разположена северно от Малък Кайман, предлага отлични възможности и за нощни подводни приключения – спускане на дълбочина десетина метра и наблюдение на уникалните морски обитатели на светлината на специални фенери.