Топ 5 мита за кучетата и котките (2 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

24.07.2012

Знаете ли всичко за домашния си любимец? Доверявате ли се на ветеринарния си лекар или предпочитате да се осланяте на старите лекове? Различавате ли митовете и легендите за отглеждането на куче или котка от реалността? Проверете сами!

 

 

(1 Част – прочети тук)

 

 

Мит 4: Котките винаги падат на краката си

 

Разнищили ли сте вече този мит? Ако все още сте убедени, че котките имат 9 живота, по-добре не ги изпитвайте като ги пускате от високо – тези крехки създания могат да пострадат много при падане.

 

Мит 5: Кучетата трябва да ядат кости, за да чистят зъбите си/ за да нямат разстройство/ за профилактика на възпалението на аналните жлези

 

Доста популярен мит, който е отхвърлян от мнозинството ветеринарни лекари. Истината е, че костите не могат да спомогнат за почистването на зъбите на кучето, нито съдействат за по – добро храносмилане. Голяма част от ветеринарните хирурзи обаче поне веднъж в кариерата си са имали случай, при който се е наложило да отстранят парче кост, забито в хранопровода или друг отдел на храносмилателния канал на куче. Този мит е подобен на разбирането, че котките могат да се хранят с кости без опасност за здравето си. Експертите съветват – не правете експерименти със здравето на любимеца си!

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„Готови ли сте за домашен любимец?“

„Могат ли кучетата и котките да ядат сладко?“

„Целебни за нас – смъртоносни за нашите любимци“