Четки за грим – моите фаворити

0
Добави коментар

Здравейте, момичета!

Все още ми е малко трудно да свикна, че навън става тъмно в 4 часа, а аз по принцип съм свикнала точно в този часови диапазон да си правя снимките за блога. Нямам друг избор освен да се примиря, разбира се и да започна да организирам времето си по-добре.

Днес е вторият ден ден от Ноемврийското ми предизвикателство и реших да споделя кои са любимите ми четки за грим, кои от тях бих ви препоръчала и как обичам да ги използвам. Имам няколко публикации, в които ви показвам различни начини за почистване, но никога не съм обръщала детайлно внимание на отделните четки в колекцията си.

Съвсем в началото, когато започнах да се занимавам с грим ми беше много трудно да се ориентирам сред голямото разнообразие от марки и видове четки. И до ден днешен, когато имам натрупани доста повече знания в тази област, все още ми се случва да се обърквам.

На тези от вас, които тепърва започват да се интересуват от четките и не са наясно от къде точно да започнат да попълват колекцията си мога да дам няколко съвета от опита, който имам аз :

Хубавите четки са инвестиция. Ако имате желание да притежавате качествени и маркови четки, то трябва да сте наясно, че това струва пари и то не малко.
Преди обаче да започнете да харчите спестяванията си трябва да сте наясно от какво имате нужда. Преценете колко често се гримирате, какви продукти най-често използвате и до колко сте готови да експериментирате.

Ако сте от хората, които използват само най-необходимото за лек ежедневен грим, то би било безрасъдно да хвърлите стотици левове за нещо, което не отговаря на вашите нужди.

Ако да се гримирате е вашата страст, гримирате се често и използвате голямо разнообразие от продукти с различни формули, то би било добре да се сдобиете поне с няколко от наистина добрите и всепризнати четки.

Не купувайте нещо само, защото някой ви е казал, че е невероятно и задължително трябва да го притежавате. Всички сме различни и начина, по който се гримираме е различен. Формата на лицето и очите ни е различна, големината на скулите, бузите, големината на клепача. Винаги съобразявайте формата на четките си с вашите нужди.
Повечето хора смятат, че четките от животинска козина са най-качествените, но ако работите с течни и кремообразни формули или минерален грим, то не винаги това е най-подходящият избор за вас. Не се притеснявайте да купувате четки с изкуствен косъм, защото техниката е до толкова напреднала, че те рядко се различават от другите.

След като сте наясно с всички тези неща и какъв е бюджетът, който може да отделите, дали имате достъп до интернет пазаруване или разчитате само на това, което се продава по магазините и моловете в района покрай вас, то тогава може да преминете към следващата стъпка, а именно да подберете това, което ви е най-необходимо.

Не искам да се правя на твърде знаеща, защото това е далеч от истината и няма да ви преподавам урок какъв косъм, плътност или гъвкавост да изберете, защото ако се интересувате чак от такива детайли съм сигурна, че има някой далеч по компетентен от мен, който да ви помогне, но ако сте като мен най-обикновено момиче, което просто обича да се гримира и търси най-доброто решение за себе си, то се надявам съветите ми да са ви от помощ.

Ако има марка, която е достъпна (поне за тези, които живеят в София) и предлага високо качество на ниски цени, то това със сигурност са Ecotools. Комплектите им включват комбинация от четки за лице и очи, както и само такива за очи. Отделно може да намерите и някой от тях да се продават самостоятелно. Ако не искате да навлизате твърде дълбоко в темата за грима, а просто да се сдобите с най-необходимото, което да ви е от полза в ежедневието, то това е правилната марка за вас. Комплектите са на цени 20-25 лв. и включват 5 или 6 четки. Направени са от изкуствен материал, но са завидно меки, не се скубят, не пускат боя и щадят околната среда.

Друга марка, която съм пробвала и препоръчвам е E.L.F. Имам достатъчно много публикации, в които съм обяснила в детайли как става поръчката и кои са любимите ми продукти, така че може да погледнете тях, ако не сте наясно какво е E.L.F.

Четките от минералната серия са на нивото на Ecotools и са подобни на тях с малката разлика, че имат по-голямо разнообразие и може да допълните комплекта си в случай, че нещо ви липсва.

Четките от студио линията в повечето случаи са добри, но все пак може да прочетете мнения на хора, които са ги използвали вече, за да не останете разочаровани.

Четките за по 1 паунд са най-евтините и не са толкова меки като останалите, но за хора, които имат нужда само от четка за пудра и четка за сенки биха били много подходящи.

В случай, че имате по-голяма финансова възможност и имате нужда от по-голям комплект четки, които да са в диапазона 50-100 евро, то може да погледнете американската марка Sigma, за която вече също съм писала. Имат много комплекти, от които може да избирате. Линк към сайта.

Ако използвате минерален грим, то четките, които купувате трябва да специално направени за употреба на такава козметика. Самата аз нямам никакъв опит с подобни продукти и за съжаление не мога да ви дам добър съвет.

Отделно в козметичните магазини може да намерите и безброй други знайни и незнайни марки, от които може да избирате, така че както вече споменах наистина най-важно е да си дадете сметка какво ви е необходимо. Sephora предлага голяма селекция от четки, може да погледнете и там като се консултирате с продавачките.

Самата аз имам богат опит с четките за грим, като доста от тях са били абсолютно безуспешни покупки, за които съжалявам. Пробвала съм доста марки, като голяма част от тях съм подарила на познати, роднини и приятели, но мисля че точно в момента имам наистина това, от което се нуждая и точно поради тази причина едва сега прецених, че времето е подходящо и за тази публикация.

Съхранявам четките си в 2 отделни чаши за свещи, които са с голям отвор. Обикновено повечето момичета пълнят с нещо (перли, декоративни камъчета, мъниста, ориз, кафе) контейнерите, за стоят четките им изправени, но аз все още нямам такова допълнение. Държа ги прибрани в шкаф, за да не събират прах и косми от кучетата, но това е по-скоро мой избор, отколкото нещо задължително за всички.

Четката на E.L.F. за пудра е може би най-любимата в цялата ми колекция. Използвам я единствено и само за нанасяне на течен фон дьо тен, защото благодарение на плоската си форма и гъстота спомага за преливането и перфектният завършек. Нанасям с леки потупващи движения, след което използвам въртеливи, за да попие фон дьо тен-а в кожата.

Тъй като косъмчетата са от изкуствен материал не попиват толкова много продукт и като цяло използвам по-малко количество, отколкото бих използвала с пръсти например.

Друга хубава четка за фон дьо тен, която препоръчвам е тази на Ecotools. Тя е отново от изкуствен материал и формата и е доста по-различна от другата, както и начина на употреба.

Разделям лицето си на зони (брадичка, чело, бузи и т.н.), след което с леки потупващи движения преливам с кожата.

Четката на E.L.F. duo fibre е друг мой фаворит, особено за нанасяне на кремообразен руж. Този тип четки са специално направени, за да намали интензивноста (пигментация, покривност) на всякакъв тип продукти – кремообразни, течни, пудра или минерален грим. Трябва да използвате леки потупващи движения при нанасяне.

Конкретно на тази марка, която аз имам не е много гъста и косъмчетата леко се огъват, така че предпочитам да не я използвам за фон дьо тен, защото става по-бавно. Както казах обичам да я използвам предимно за кремообразни ружове, кремообразни хайлайтъри и т.н.

Четката на Ecotools, която е предназначена за нанасяне на руж е също страхотна. Много мека, гъста и прелива почти без никакво усилие. Може да се използва и за пудра, което аз много често правя. Общо взето я използвам и за двете неща. Първо руж и след това пудра. Имам и други четки, които обаче или са твърде меки или недостатъчно гъсти, но тази е точно това, от което имам нужда. Горещо я препоръчвам.

За контуриране и отново за руж използвам малката четка на IsaDora. Не е толкова мека колкото тази на Ecotools, но малкият размер помага да концентирам продукта в една зона само.

Малко ги поизмих за снимките и формата им е странна

Вероятно сте чували, че ако трябва да си купите само 1 четка на MAC, то това трябва да е номер 217 и по мое мнение това твърдение е абсолютно правилно. С тази четка може да направите целият си грим, нанася подходящото количество в сгъвката на окото, прелива много добре и като цяло е може би най-любимата, която притежавам.

Имам и варианта на Sigma, който цели да е копие на тази на MAC и до голяма степен според мен успява. Тази на MAC е една идея по-гъста според мен, но като цяло Е25 съшо е много хубава.

Друга четка на MAC, която препоръчвам горещо е номер 219. Формата и прилича на молив и както предната е многофункционална. Използвам я за размазване на молив, за нанасяне на сенки под долните мигли, за по-тъмни цветове в края на окото и за малки детайли, където е необходимо. Не е мека, както другите, доста е стабилна и се работи много лесно с нея.

Други четки, които използвам и харесвам са тази на IsaDora за червило, леко скосената на Essence of Beauty за сенки върху целия клепач, ъгловидната на Ecotools за очна линия (сенки) и една малка за преливане, която няма марка и имам от много години, но тъй като размера и е малък е много подходяща за нанасяне на сенки в сгъвката на окото.

Любимата ми четка за гел очна линия е тази на Maybelline. Използвам я от около година и съм много впечатлена от нея, подходяща е както за тънки линии, така и за по-плътни. 

Освен изброените до тук в България имам още поне 30, които също не са лоши, но на този етап нямам нужда почти от никоя друга. Хвърлила съм око на 2,3 четки на MAC, които си мисля, че биха ми свършили добра работа, а и както споменах искам да си нарпавя комплект от качествени четки, които да използвам години наред и ведназга щом се сдобия с тях ще пиша подробности. 

Надявам се публикацията да ви е помогнала ако сте се двоумяли какво точно си търсите и съм ви дала някои идеи за нови покупки на четки. Ще се радвам да споделите с мен любимите си четки и начини на използване.