Гела събира гайдарите на традиционно надсвирване и Илинденски събор

4
Добави коментар

Гела събира гайдарите на традиционно надсвирване и Илинденски събор на селото. Х-то гайдарско надсвирване ще се проведе на 4 август 2012 г. на Илинденските поляни, край село Гела, а на 5 август ще бъде открит традиционния събор на селото, съобщиха организаторите. Надсвирването се провежда под патронажа на Николай Мелемов – Кмет на Община Смолян и на инж. Стефан Стайков – областен управител на Област Смолян. Поканени да участват са всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина.
Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи. Първата група – до 14 години, като участниците ще изпълняват свободна програма до 5 минути. Участниците във втората група са от 15 до 20 години. Те задължително трябва да изпълнят бавна и бърза мелодия до 6 минути. Третата група е за участници над 21 години. Те също ще изпълняват бавна и бърза мелодия, с времетраене до 7 минути. Изпълнителите на джура гайда, които желаят да участват в конкурсната програма трябва да изпълняват мелодии от родопската фолклорна област.
Всеки, който свири на гайда може да участва, като се запише предварително или на място.
Жребий ще определи реда на явяване на участниците в конкурсната програма.
Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател: Проф. Милчо Василев –  ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив.

Откриването на Гайдарското надсвирване е в събота – 4 август, от 10 ч. Конкурсната програма ще е в 10.30 ч., а в 17 ч. ще се награждават лауреатите и юбилеен концерт. В неделя – 5 август, от 11 ч. ще се открие събора, а от 11.30 ч. е срещата на родовете от с. Гела и народно веселие.
За допълнителна информация желаещите може да се обръщат към д-р Стефан Герджиков – председател на организационния комитет на надсвирването на телефон: 0888879992.