Петрич застрашен от екологична катастрофа

1
Добави коментар
yApple

Измряла риба
Снимка: Архив

Петрич е застрашен от екологична катастрофа, съобщи Дарик. Кметът на града Вельо Илиев сезира Басейнова дирекция – Благоевград за проблема в района. Сигналът е получен от македонското Ловно-рибарско дружество „Струмица“.

По течението на река Струмешница се е появило голямо количество измряла риба. Има опасност замърсяването да достигне и до Петричка община, тъй като мъртвата риба е само на около 300-400 м. от границата с България.

Говорителят на Басейнова дирекция Западнобеломорски район-Благоевград Ралица Кукова уточни пред „Фокус“, че е направен обход на река Струмешница и до момента не е открита мъртва риба.

Въпрос на часове е пасажите от мъртвата риба да достигнат и до българската част на реката, каза Кукова.

Властите в Македония са предприели мерки за ограничаване на движението на измрялата риба. Търсят се и причините, довели до отравянето й. Обстоятелствата по сигнала се изясняват на място от служители на Регионална инспекция по околната среда и водите в Благоевград.

Взети са водни проби за анализ. Направените измервания по показателите електропроводимост, pH и кислород са в норма.

От Общинската администрация в Петрич вече отправиха апел към всички ловци и риболовци да ограничат улова по течението на река Струмешница до установяване на причините за отравяне на рибата.

Препоръчително е и да се преустанови поливането на земеделски имоти и градини, както и къпането и риболова.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти