7 неща, които трябва да знаете за тропическите гори на Амазонка – тема за Южна Америка – Idi.bg

22
Добави коментар
tao
tao

 

Тропическите гори на Амазонка остава една относително неизследвана туристическа дестинация. Тези места са  недостъпни за повечето туристи, но в същото време притежават огромна притегателна сила за пътешественици, които искат да изживеят нещо различно. Ако ще пътувате до тропическите гори на Амазонка трябва да се подготвите за това, което ви очаква. Ето 7 неща, които трябва да знаете за тропическите гори на Амазонка.

Настаняването

В тропическите гори на Амазонка няма модерни хотели. Но все пак вие не отивате там заради лукса и чистите кърпи, нали? Колибите на Амазонка са дървени, с покриви от листа. Някои от колибите не разполагат с електричество, но повечето предлагат течаща топла вода. Не забравяйте да проверите точно какви са условията още при резервирането.

Климатът

Има три неща, които всеки, предприемащ пътуване до тропическите гори на Амазонка, трябва да знае за климата. Първо – там е горещо! Но поради високата влажност, има много голяма разлика в температурите през  деня и нощта. Очаквайте температурен диапазон от 29 до13 градуса. Второ – влажността е много висока, обикновено около 90%, така че бъдете подготвен за обилно потене! И трето – вали, и то много! Трябва да подберете внимателно облеклото си, ако сте се запътили към Амазонка. Колкото по-малко излагате кожата си на високата температура и влажност, толкова по-защитена ще е тя. Това означава – дрехи от полиестерен памук, ризи с дълъг ръкав и дълги панталони.

Комарите

Номер едно в списъка на неща, които трябва да вземете при пътуване до тропическите гори на Амазонка е репелент против насекоми. Това обаче не е достатъчно. Задължително е  да се  ваксинирате срещу малария и жълта треска, преди да тръгнете.

Болестите

Всеки път, когато посещавате екзотични места, има шанс да се разболеете, тъй като тялото ви не се приспособява  към новите условия, толкова бързо, колкото бихте искали. В тропическите гори, може да се разболеете от различни стомашни разстройства, треска или да се дехидратирата. Няма винаги да бъдете в близост до болница. Важно е да аклиматизирате тялото си към водата и местната храна, преди да предприемате пътуване навътре в тропическите гори на Амазонка.

Шумът

Джунглата е дом за много същества, така че трябва да очаквате, най-различни звуци, както през деня, така и през нощта. През нощта обичайните шумове се свеждат до шумолене на листа от преминаващи насекоми, но на сутринта бъдете готови за доста по стряскащи звуци, като рева на маймуните, който със сигурност ще ви накара да скочите от леглото, мислейки си, че има въздушно нападение.

Редките видове

Ако си мислите, че ще срещате диви животни зад всяко дърво, ще останете разочарован. Дивите животни са потайни, но ако сте тих и наблюдателен, може да видите интересни маймуни, ягуари, тапири, речни делфини и пирани.

Местните

Има стотици племена, които наричат тропическите гори на Амазонка свой дом. Те все още живеят така, както са живели преди стотици години. Повечето от тях са свикнали с  посетителите и ще са щастливи да ви поканят в своите села.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1593 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност