Локма

30
Добави коментар
vestitel
vestitel

Локма Ще ви дам рецепта за бърза, лесна и вкусна локма. Това е от типа на поничките, но локмата не се приготвя от варено тесто, както се правят еклери, тулумби и понички. Ако някой желае мога да дам и рецептата за вареното тесто. Има няколко оригинални рецепти за локма и ще ви предложа една от тях.

Необходими продукти

За тестото 3 с.л. безсолна извара 4 с.л. захар сол на вкус 1 ванилия 1 яйце 1/3 от куб. мая 200 гр. хладка вода 1 с. л. мед / може и без него, правила съм и в двата варианта/ олио за пържене

За сиропа 1 ч.ч. захар 1 1/2 вода сок от 1 лимон / пожелание/

За поръсване пудра захар малко канела /пожелание/

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва меко тесто. Оставя се да втаса около 20 мин. Късат се топчета колкото орех и се пускат в горещото олио, което е сложено в дълбок тиган. Пържат се, като се обръщат често до желаният тъмен златист цвят. След като изстинат твърдите локми се потапят в горещия сироп. Аз ги залях със сиропа, като ги сложих в по-дълбок поднос. Когато изстинат и се напоят от сиропа ги поръсваме с пудра захар. От тази доза излизат към 70 броя. Колкото престояват, придобиват аромата и вкуса на купените понички. Да ви е сладко!

тази рецепта сподели с нас Жени в нашия форум. Благодарим!

снимки-авторът

Създадена на 04.08.2012 г.