Полезен ли спортът при епилепсия

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Моля да отговорите дали болен от епилепсия може да спортува и по­точно позволено ли е плува­нето? Горещините могат ли да се окажат причина за пристъп?

Даниел Николова – Бургас

По отношение на това дали горещото или сту­деното време е по-вред­но за епилептиците, все още няма точен отговор. Препоръките са – нито много горещо, нито много студено. По отношение на спорта – той е важен и не­обходим в живота на всеки човек. Спортът е не само физически упражнения, той дава възможност за разширяване на контакти­те с други хора, за възмож­ността на всеки човек, в т.ч. и на епилептика да по­виши самочувствието си, да се почувства по-силен, по-ловък. Освен това спор­туването е значителна крачка във формирането на самостоятелност и жизнена активност. Оба­че в случая с епилепсията, преди да решите с какъв спорт да се занимава­те, е важно да се вземат предвид не толкова поло­жителните ефекти от спортуването, колкото честотата на пристъ­пите, времето, по което обикновено възникват, и степента на опасност във връзка със самата спорт­на дисциплина. При нали­чие на чести пристъпи не следва да се занимавате със спорт, съпроводен с опасни травми, например спортна гимнастика, акробатика, бокс, борба, езда, каране на колело, скокове във вода, подвод­но плуване, каране на ски, алпинизъм.

Ако епилептичните пристъпи се случват по време на сън или в момен­та на пробуждане, а не през деня, тогава можете да поемете риска и да изберете спорт с мини­мална степен на риск, например художествена гимнастика, аеробика, футбол, волейбол, народна топка. Ако става дума за дете, то може да участва в училищните занимания по физическо, но под на­блюдението на учителя. В крайна сметка при спаз­ване на всички препоръки по избор на спорт, рискът от получаване на травми се свежда до минимум.

Епилептичният пристъп във водата е опасен за живота

Няма съмнение, че за хората с епилепсия за­ниманията с плуване са съществено ограниче­ни заради несъвмести­мостта с евентуални пристъпи. Получаването на пристъп във водата е опасно за живота, но имайте предвид, че това се случва много рядко. Ако болен с епилепсия реши да плува, непременно трябва да има предвид следните моменти:

не трябва да помисля за плуване ако страда от чести неконтролируеми пристъпи, от общо неразположение или от предчувствие за пристъп;
не се препоръчва плуване в студена вода;
не трябва да скача от трам­плини, нито пък да се гмурка;
необходимо е да избира тези периоди от деня, когато в ба­сейна или морето е спокойно, е една дума да избягва голямото струпване на хора;
желателно е да има ярко оцветена шапчица, за да може лесно да бъде наблюдаван от брега;
непременно да влиза във водата с друг човек или някой да го наблюдава отблизо;
за предпочитане е да плува в места с малка дълбочина или по краищата на басейна.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

 

 

Митове и истини за Епилепсията

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.