КУРКУБИНЯ

76
Добави коментар
mm22
mm22

   Тази рецепта е доказателство за това, че човек се учи докато е жив в мое лице:) Живях около година преди време в Гърция и така и не ги забелязах, нито ги опитах тези така простички за изпълнение, но така вкусни гръцки сладки и чак когато се завърнах у дома случайно ги видях в един клип и ги направих. Тези, които са видели вече рецептата от мен по фейсбук в кулинарните групи и са в момента в Гърция, споделиха че се правят наистина така лесно и са в действителност така вкусни както изглеждат и на моята снимка:) Да започваме с рецептата, какво ще кажете?

   Нужни са ви само един пакет кори за баница, малко олио за напръскването им и за пърженето им, 2 чаши вода, 2 чаши захар и кората на половин лимон.

  Първо си слагаме водата и захарта с кората лимон (може и канела, за който обича) да заврят и от момента на завирането засичаме само 3-4 минути и махаме от котлона за да ни е готов и охладен сиропа за накрая.

    Приготвям си една обикновена пръскалка, която използвам само за кухнята заредена с олио, четка с една купичка вода и първата кора от пакета и започваме работа:)

   Напръсквам с олио на няколко места кората, но не обилно защото ни е нужно само колкото да се лепне втората кора, когато я сложим върху първата за да не се измества тя при навиването. Можете да използвате и четка вместо пръскалка, но мазнете с нея само на две три места колкото се може по-лежерно.

   После намазваме с вода единият тесен край на кората и слагаме втората кора отгоре. Може и да не са точно една върху друга съвсем идеално и пак пръскаме и втората кора с олио и мажем крайчето й с вода. Ето така:

   Сега сгъваме двете кори веднъж през половината от там където няма вода към този край, който е намазан с вода – той се вижда как се е надиплил като поличка на снимката:)

Хайде прегъваме още веднъж от средата към края за последно:)

Ето сега вече трябва да ни е лесно да продължим да свием корите на стегнато руло от средата към намокреният край:)

Като свиете рулото погалете го по цялата му дължина с една четчица с вода отвън за да не се развиват корите, защото……

Продължаваме играта детска и си режем рулца на колелца, за да има да папкат после сладко, сладко нашите деца:)Ето така:

   Това е работа, която можете да свършите заедно и с децата, само да внимават с пръстчетата да не се окажат сред рулцата:)

   Загряваме си олио в хаванче и пускаме едно куркубинче вътре и след като изплува отгоре значи сме готови да пуснем цяла шепа от тях вътре и да ги пръжнем до златисто, а от там веднага да прехвърлим в сиропа, където ще стоят докато се изпържи следващата доза.

   Стават много бързо и само да сменят цвета си в леко златисто веднага прехвърлете в сиропа в съседство, който трябва да е изстинал. Не се стремете да ги пържите хубаво, не остават сурови, защото станат ли много кафяви губят вкуса си, а на една кора колко й трябва да я грабне само огъня дето се казва:)

   Наредете готовите изпържени и сиропирани куркубиня (само какво име, а?) в поднос и хапвайте сладко, сладко! Ако пък сте фенове на шоколада, изстудете тези пържени баклавички хубаво в хладилник, разстопете си хубав шоколад на водна баня, боднете всяко едно студено куркубинено парченце на върха на ножа или на дървено шишче, потопете го в топлия шоколад, който веднага замръзва по парченцето и образува хубава гладка коричка по него. Оставете на готварска хартия да се стегнат хубаво и се доближете до съвършенството:)

Да ви е сладко!