ТОРТАТА НА БАБА

12
Добави коментар
mm22
mm22

            Имаме си една уговорка с кръстника ни, когато правя торта у нас да има една и за у тях Такава голяма радост има в очите на този човек, когато го викна да си вземе поредната тортичка, че на човек му идва да му даде и две наведнъж, след като труда ти е уважен по най-емоционалният начин, който можете да си представите:) Така се случва в ерата на тоталната глобализация и модернизация – домашните торти стават тачени и мечтани, дори и от хората, които могат да си купят почти всичко с пари.

          А спомняте ли си навремето как ние като деца в нашето родно БГ считахме за престиж да почерпиш с шикарна бутикова торта? Е, и сега тези на сладкарница „Неделя“ например са еталон за класа в почерпката, но вкуса на домашното не може да бъде заменен с нито едно новаторско сладкарско произведение според мен:)

     Та така тортата на баба стана тортата и на кръстника, а защо да не стане и ваша домашна торта, ето така:)

    Необходимите продукти са:

  8 яйца;

  1 кисело мляко;

  1 кофичка от киселото мляко захар;

  2/3 кофичка от киселото мляко олио;

  1 чаена лъжичка сода за хляб;

  2 кофички от киселото мляко брашно;

                                                                                     1 ванилия или друга есенция по ваш избор

   Продуктите са за голяма торта, която баба ми правеше в най-голямата синя тава в дома ни, но лесно можете да ги разделите на половина или да направите две по-малки тортички като мен. Ако имаш две подари едната на ближният си:)

   Сипете си в дълбока купа яйцата, захарта, киселото мляко, олиото, ванилията и содата и разбъркайте хубаво с миксера

От страни си пригответе първата кофичка от киселото мляко с брашно и когато сместа в купата стане еднородна започвате да прибавяте и брашното. Трябва да се получи гъста смес, която да разпределите по равно в пет шест купички, за да могат блатовете на тортата да станат еднакви.

След това си застилате една, две тави (а ако имате и повече у дома) с хартия за печене, която намаслявате с четка, изсипвате по една купичка от сместа в тях и печем блатовете паничка по паничка в предварително загрята фурна до леко порозовяване на 180 градуса:)

Като се изпекат ги обръщаме на плота да изстинат напълно преди да сглобим тортата и картинката в домашният сладкарски цех изглежда ето така:

         Идва ред на крема за сглобяването на блатовете разбира се, но като за кръстник на него му спретнах едно млечно домашно кремче, а за у дома направих нашата с обикновено „голо“ ягодово нишесте, както казваше баба, защото го вареше само с вода.

           И точно в това се криеше магията на бабината торта, в нишестето, което лишено от всякакви мазнини и добавки на сметани и прясно мляко, спояваше стабилно тортата и в същото време когато си хапваш не усещаш тежък натрапчив вкус, а нещо кадифено вкусно се разтапя в устата ти Още си спомням с умиление голямата селска кухня с циментовият под и баба ми седнала на трикрако столче да прави тортата в най-голямата тава, която има за коледа или нова година, а за моите рождени дни и специалната снимка с духането на свещичките на всяка цена исках да ми направи точно нея:) Чакането през нощта да се напоят блатовете и да стане тортата готова до другата сутрин беше много мъчително, но пък на другият ден никой нищо друго не искаше да хапне:)

    За кремчето на кръстника са ви необходими:

    1 литър прясно мляко;;

    8 яйца;

    8 с.л. брашно;

    13 с.л. захар;

    200 гр. краве масло;

          Слагате си млякото със захарта да се загрее на котлона, ако е пастьоризирано или да се свари, ако е домашно и в друга купа си разбивате яйцата и брашното. Дръпвате топлото мляко от котлона и започвате с малък черпак да наливате при яйцата и брашното от него по малко, разбърквайки с миксера, докато температурата им се изравни с тази на самото мляко.

        След това връщате на котлона останалото мляко и наливате на струйка при непрекъснато бъркане с кухненската тел яйчената смес и варите до сгъстяване на крема, който трябва хубаво да изстине покрит в тендерката с капак или стреч фолио за да не хване коричка.

          Кравето масло оставяме за малко на стайна температура леко само да се отпусне, нарязваме си го на кубчета и разбиваме с миксера на „кремче“ и после започваме лъжица по лъжица да прибавяме към него изстиналият вече яйчен крем, разбивайки с миксера до пълното им хомогенизиране.

Като резултат ще имате пухкав млечен крем за вашата тортичка:) А за нишестето вече си знаете, ако решите да я правите с него, по указанията на опаковката.

            За да отнесе своята торта кръстника, но да не се налага да ми връща после подноси обвих парче картон с домакинско фолио за печене и я сглобих отгоре му. Но за да има чист и прилежен вид импровизираният поднос, отрязах кръг в един лист от вестник с диаметър леко по-малък от този на блатовете и го сложих под първият блат. Така работих спокойно по сглабянето на тортата и после само разкъсах вестника от единият му край и го издърпах изпод тортата, а отстрани остана чисто и пригледно, като за изложба:)

За да се сиропират блатовете си сварявате сироп от две части вода и една част захар или използвайте компот от любим ваш плод и смело поливайте блата, попиват много и става по-добре, когато тортата е сочна:)

Слагайте и от крема между блатовете обилно и накрая намажете и цялата торта отвън с него.

Накрая поръсете със ситно смлени орехи, измъкнете вестника изпод тортата и я сложете в хладилника за поне дванадесет часа да се спои материала хубаво, хубаво:)

Трудно се чака, но ще устискате за да имате после перфектното парченце торта в чинийката:)

А тортата за у дома с голото нишесте изглеждаше в разрез така:

Да ви е сладко!