Интересните новини за часовници

4
Добави коментар

механичен или кварцов часовник?

Традиционните механични часовници са възникнали през 14 век. Механичните часовници се захранват самото движение на часовника. Когато не си движете ръката или часовники е в покой, той няма да запази точно време за много дълго време. Точно затова и изобретяването на кварцовия часовник през 70-те е довело до неговата доминация в наши дни. Днес, 90% от всички произведени часовници са кварцови часовници. Кварцовите часовници са по-евтини, по-точни, надеждни и изискват по-малко поддръжка. Кварцовите часовници са до 60 пъти по-точни от механичните часовници. Кварцов часовник губи или печели 1 секунда седмица, докато механичен часовник може да загуби 1 минута на седмица. Това става сериозно и се превръща в голяма неточност за дълги периоди от време. В един месец ще загубиш 4 секунди за кварцов часовник, докато механичен часовник може да загуби до 3-4 минути за един месец. Кварцовият кристал е точен поради изключително високите трептения до 32,768 цикъла в секунда.

Кварцови часовници имат малко движещи се части. Движещи се части, причиняват триенето и износването и като резултат на това те не са склонни към амортизиране и износване. До като това е доста по-характерно за механичните часовници, където движещите се части са в пъти повече. Също така, стрелката на механичен часовник е под постоянно натоварване от движеща сила, имайте предвид, че стрелката в кварцов часовник не е под натоварване.

Механични часовници също така изискват обслужване на всеки три години. Това се налага за да се запази часовника, да е в добро състояние и да показва точно време.

Механични часовници изискват постоянно движение, някои осигуряват резервно електрозахранване до 40 часа, но това пак може да ви изиграе лоша шега. Добре, но какво става, ако не носите редовно часовника, а го ползвате само от време на време. Това би причинило голямо неудобство. Кварцовият часовник, се захранва с батерия и няма риск от внезапно спиране. Единствено ще трябва да подменяте батерията през няколко години, а това не е голям разход или нещо прекалено задължаващо. Все пак да не забравяме, че те се нуждаят от коригиране време, далеч по-малко от другите.

Механични часовници имат по-дълга продължителност на живота в сравнение с този на кварцовия часовници. Механичният часовник може да продължи да работи неограничено време, ако се грижите за него и редовно минава обслужване. Дори и да се счупи нещо, частите за ремонт не се намират трудно. Също така скъпите и колекционерски часовници в по-голямата си част са механични. Кварцовият часовник, от друга страна разполага с електронно управление, което има ограничен живот. Трудно ще можете да го поправите, защото електронните компоненти за него ще остаралели до тогава или просто това ще е невъзможно.

Накрая, механичен часовник, не е толкова чувствителна към околната среда, както кварцовия часовници. В Екстремният студ например, механичните часовници все още продължават да работят, докато студа временно ще спре батерията на кварцовия часовник. Така или иначе всеки си има плюсове и минуси и вие сами избирате какво искате. Единият придава класа и стил, а другият дава функционалност и по-голямо удобство.