– Живовляк

48
Добави коментар
ogosta
ogosta

Билка – листата. Те се събират от май до октомври. Листата не се късат, а се отрязват внимателно, за да не се смачкат изсушените листа имат зелен цвят, слабо горчив вкус, нямат миризма.

Действие и приложение – действа противовъзпалително, кръвоспиращо, бактериостатично и отхрачващо. Има благоприятно действие при заболявания на съединителната тъкан. Повишава апетита. Благоприятно влияе на по-леки форми на белодробна туберкулоза. Билката се използва при стомашно – чревен катар, колики в червата, язва, хронични възпаления на дихателните пътища, астма, болести на черния дроб. Отвара от листатата и смачкани пресни листа действа успокоително срещу болката от цирей, отток от травма, ухапване от насекоми. Народната медицина препоръчва живовляка при възпаление на пикочния мехур, разширени вени, гъбични заболявания, често уриниране, дизентерия, възпаление на венците. Намира приложение при белодробен и стомашен рак.

Начин на приложение – отвара от живовляк се приготвя от 2 супени лъжици билка с 400 мл кипяща вода. вари се 10 мин. след това се прецежда, подслажда се с мед и от нея се приема по 50 – 120 мл според възрастта 30 мин. преди ядене.