Да си направим ВИНО ОТ БОРОВИНКИ или ФРЕНСКО ГРОЗДЕ или ЧЕРНИЦА

3
Добави коментар
Sillveto
Sillveto

Вино от боровинки

Приготвянето на вино от боровинки се затруднява от съдържащата се в тях бензоена киселина, която е антисептик и потиска развитието на дрождите. При отлежаване на добре узрели плодове бензоената киселина постепенно преминава в други съединения, които нямат антисептично действие.

Това налага боровинките да се преработват поне 4-5 дни след брането.
За да се извлече по-лесно сокът, плодовете се подлагат на топлинна обработка. 10 кг плодове се заливат с 4 л вода и се загряват до кипене. След охлаждане се пресоват. Останали¬те след пресоването твърди части се заливат с вода в количество 15 л на всеки 10 л получен от тях сок и след 24 часа отново се пресоват. Сокът от първото и второто пресоване се смесва. На всеки 10 л смесен сок се добавят по 2 кг захар, предварително разтворена в малко сок, 3 г амониев фосфат или амониев хлорид (нишадър) и 10 г лимонена киселина. След това сместа се заквасва с хлебна мая както за другите вина и се оставя да ферментира в по-топло помещение (25 °С). Когато ферментацията приключи, виното се отделя веднага от утайката и се прехвърля в чист съд за избистряне и бутилиране.
Сокът за десертни вина от боровинки се получава по същия начин. На 10 л смесен сок се прибавят 2,5 кг захар, предварително разтворена в малко сок, 3 г амониев фосфат или амониев хлорид и 10 г лимонена киселина. Заквасва се и се оставя да ферментира. В момент на бурна ферментация за всеки 10 л ферментираща маса се внася по 1 л чист спирт във вид на тънка струя при постоянно разбъркване. След избистряне виното се отделя от утайката и се прехвърля в чист съд за отлежаване, при което неприятният вкус и мирис на спирт изчезват. Виното развива приятен вкус и аромат и може да се налее в бутилки, които се съхраняват в хладно помещение.Вино от френско гроздеИ трите вида френско грозде (бяло, червено и черно) съдържат малко захар (7-10 %) и много киселини (20-30 г на литър). За получаването на вина с хармоничен вкус се налага корекция, която се изразява в повишаване на захарното съдържание и намаляване на съдържанието на киселини, което е предвидено в рецептата. Виното се приготвя само от здраво, добре узряло грозде. За да омекне кожицата и да се улесни пресоването, се препоръчва гроздето да се задържи 1-2 дни на хладно място, покрито с платно. Гроздето се смачква и кашата се пресова. Останалата твърда част се залива с вряла вода в количество, равно на отделения сок. След охлаждане отново се пресова. Полученият сок от първото пресоване и водният извлек от второто пресоване се смес¬ват. На всеки 10 л смесен сок се внасят по 1,5 кг захар, предварително разтворена в сок, и 2-3 г амониев хлорид (нишадър) за подхранване на дрождите. Засява се с хлебна мая в количество 60-80 г за 100 л сок (както е посочено в общите положения) и се оставя да ферментира при температура 20-25 °С.
След като ферментацията приключи, виното се отделя от утайката и се прехвърля в чист съд в хладно помещение, за да отлежи и да се подобри бистротата, която редовно се проверява. Когато се получи добра бистрота, виното се налива в бутилки съгласно указанията, дадени в общите положения. Вино от немско грозде
За разлика от френското грозде, което след брането се задържа 1-2 дни, немското се преработва веднага и се пресова. На 10 л сок се прибавят 1-1,5 кг захар, предварително разтворена в сок. При нужда се засява с хлебна мая и се оставя да ферментира. Останалите практики са същите, както при виното от френско грозде.Вино от плодове на черницаПлодовете са много подходящи за приготвяне на обикновено сухо вино. Клинично е доказано, че виното от черничев плод е много полезно при стомашните заболявания. По тази причина много лекари го предписват вместо гроздово вино. От 100 кг плод се получават до 70 л вино.
Виното се приготвя само от свежи и напълно узрели плодове. От презрелите плодове се получават вина със страничен привкус. Това налага веднага след брането плодовете да се смачкат и да се пресоват. Полученият сок се коригира, като в 10 л сок се добавя по 1 кг захар, 30-40 г лимонена кисели- на и 3-4 г амониев фосфат или амониев хлорид (нишадър), предварително разтворени в сок. Коригираният сок се засява с мая от активни дрожди в количество 3-4 % от обема на цялото количество сок. В домашни условия с успех може да се използва хлебна мая, като 40-50 г от нея се размиват в 0,5 л хладка вода, достатъчна за засяване на 30 л сок. След като ферментацията приключи, избистреното вино се отде¬ля от утайката, бутилира се и се пастьоризира при температура над 60 °С. Процесът въздейства много благоприятно върху вкуса, като му придава качества на старо отлежало вино. Понякога в бутилираното вино се появява утайка от частично разградени багрила. Отстранява се чрез филтриране. След това виното се бутилира отново и се пази на хладно.

Източник: Д.Цаков „Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина“

ВРАТИ от ВРАТИ.net – Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Да си направим ВИНО ОТ БОРОВИНКИ или ФРЕНСКО ГРОЗДЕ или ЧЕРНИЦА – 5.0 out of
5
based on
1 vote