Все повече тийнейджъри стават ЕМО и си посягат

1
Добави коментар
yApple

София. Опасна мода сред тийнейджърите добива все по-масов характер, алармират психолози и експерти. Истинските последователи на движението ЕМО се самонараняват и прибягват до самоубийства.

EМО-тийнейджърите се разпознават по силния грим, унисекс облеклото и асиметричната прическа с дълъг бретон, която закрива едното око. Винаги се закрива доброто око, защото човек трябва в същността си да страда, там е насочено въздействието върху оформящата се личност”, обяснява д-р Димитър Батуров пред бТВ.

Субкултурата ЕМО тласка децата към депресия и изисква от тях да демонстрират публично, да се самонараняват. Рязането на вени или части от тялото ескалира до самоубийства, предупреждава клиничният психолог Блага Русева, която демонстрира десетки форуми в интернет с последователи на ЕМО.

„Лично аз искам да се самоубия. Всички хора ми се подиграват, без приятелите и хората, които обичам”, споделя тийнейджър в един от форумите.

Само за година в психиатрия са лекувани 10 деца. Последният случай е на момиче в 7 клас, което направило опит за самоубийство с хапчета пред камера.

„Родителите могат да разпознаят самонараняванията. Едно от 50-те правила на ЕМО субкултурата е детето постоянно да се самонаранява, непрестанно да показва пред околните, че страда, че не е добре и да го прави пред всички. Добре е родителите да контролират и интернет пространството”, съветва Русева.

Българските тийнейджъри добре познават ЕМО културата и опасностите, които крие. И психолози, и подрастващи са категорични в едно – най-често причината децата да се самонараняват се крие в семейството и решаването му трябва да тръгне оттам. Субкултурата, която ни заобикаля прави децата депресирани, а движението, в което намират себе си и сродни души, ги депресира още повече.