Лаймска болест (Борелиоза) при кучета (Симптоми)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

19.08.2012

Лаймската болест при кучетата е едно от най-широко разпространените пренасяни от кърлежи заболявания в България и света. Причинителят на опасната трансмисивна инфекция е бактерията Borrelia burgdorferi.

 

Възможно ли е кучето ви да има Лаймска болест? Ветеринарните специалисти съветват да подложите любимеца си на изследвания за Борелиоза, ако той страда от артрит, болезнени и отекли стави, куцота на един крайник, която след известно време бива заменена от куцане с друг крайник. Положителният ефект от третиране с антибиотици също може да насочи към тази диагноза.

 

Изследванията сочат, че лабрадор ретривърът, както и по-младите в сравнение с по-възрастните кучета, по-често развиват заболявания на бъбреците вследствие инфекция с Борелия. В крайните си фази гломерулонефритът се съпровожда с диария, повръщане, липса на апетит, отслабване, увеличена жажда (по-често изпразване на паничката) и учестено уриниране, отоци под кожата и акумулация на течност в коремната празнина (асцит).

 

Някои от по-рядко наблюдаваните симптоми на Борелиозата при кучето са кифоза (изкривяване на гръбначния стълб), чувствителност на допир и затруднено дишане.

 

Лаймската болест при кучето може да бъде диагностицирана само от ветеринарен лекар чрез клинично и лабораторно изследване. Ако се съмнявате, че любимецът ви действително страда от Борелиоза, потърсете мнение от специалист.

 

Лаймска болест – „Същност“

Лаймска болест – „Превенция“

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Колко дълго да разхождам кучето си?“

„Бълхи и кърлежи – какво да предприемем“

„Топ 6 сигнала, че нещо не е наред“