Бизнес казус: Служителката и болничните

53
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Ще ви разкажа една случка от моята практика, след което ще ви дам възможност да дадете вашата гледна точка по този казус и какво бихте направили вие, ако бяхте на мое място.

Казуса е следния:

Края на месец ноември е, и е време да се  планират задачите и тяхното разпределение за следващия месец. В същия ден от отдел Човешки ресурси получавам имейл, в който искат да се попълни таблица с дните, който служителите от моя отдел ще ползват като отпуск до края на годината. Събираме се на оперативка и виждам от справка, която си водя, че на всички служители им остават по 3 или 4 дни платен отпуск за текущата година, с изключение на колежката Таня (името е променено), която няма повече платен отпуск за текущата година. Тя беше в командировка през тази седмица. Помолих останалите да ми кажат кога ще си ползват оставащите им дни и всички избраха това да е между Коледа и Нова година.

Малко по-късно разбирам, че въпросната служителка е споделила на хората от екипа, че не си е сметнала правилно оставащите ѝ дни платен отпуск, но също иска да почива между Коледа и Нова година и тогава ще си вземе болнични.

На сутринта в първия работен ден след Коледа ми звъни Таня и ми казва, че ще закъснее, защото я боли крака и ще отиде на лекар. След около 2 часа ми се обажда отново, че си е взела 3 дни болничен и ще се видим в първия работен ден след Нова година.

Когато получавам болничния лист от нея, за да го предам на отдел Човешки ресурси, го поглеждам от любопитство и виждам, че диагнозата е ОВИ (остра вирусна инфекция). Тази диагноза е най-често срещаната, дори аз я пишех в училище, когато представях фалшива медицинска бележка, за да ми извинят някое отсъствие.

Какво да направя? Имах си своите съмнения, но като одитор нямах сигурни доказателства, за да я обвиня в нещо. Ако ѝ бях казал за тези съмнения, щях да покажа, че ѝ нямам никакво доверие. От друга страна, ако бях си замълчал, щях да насърча подобно поведение и от останалите в екипа.

Бях в трудна ситуация. Как бихте постъпили вие?

В продължението на тази статия ще ви кажа какво направих и как се разви случая.