Самоед (Самоедска лайка)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

20.08.2012

Темперамент: Самоедът е дружелюбен и неагресивен. Има жив и игрив нрав. Привързва се силно към семейството и не понасят добре самотата. Самоедската лайка е много дружелюбно куче и се отнася еднакво добре както към близки членове на семейството и деца, така и към непознати.

 

Данни за породата:    Тегло: 23-30 кг; височина при холката: 54-60 см

                                    Тегло: 20-26 кг; височина при холката: 50-56 см

 

 

 

 

Външни белези:    Главата има клиновидна форма. Очите са кафяви и с бадемовидна форма, широко поставени. Стопът е силно изразен и завършва с черно оцветена носна гъба. Ушите са малки, със заоблени краища, широко поставени. Муцуната има същата дължина като черепната част. Краищата на устните са завити назад и нагоре, придавайки характерно изражение, наподобяващо усмивка. Шията е пропорционална на трупа, права и добре замускулена, като завършва в линията на гърба. Неговата дължина надвишава височината при холката, което е особено видимо при женските. Входът в гръдния кош е широк и дълбок. Крупата е широка и скосена в края. Опашката е силно окосмена, носи се върху гърба или отпусната до скакателните стави. Гръдните и тазовите крайници са прави, силно замускулени. Цветът на космената покривка е бял, бисквитен или кремав. Козината е по-дълга около врата (грива) и по задната повърхност на крайниците.

Здравословни проблеми: Самоедската лайка е предразположена към някои генетично обусловени заболявания като тазобедрена дисплазия. Понякога се наблюдават хипотиреоидизъм, диабет и бъбречни заболявания. Средната продължителност на живота на Самоеда е около 15 – 20 години.

История, произход и предназначение: Дългата и гъста козина на Самоеда сама говори за произхода на породата – мразовития Сибир. Кучето е бил верен спътник в лова, охранявало е стада и дори е използвано за впряг.