Пълноценна храна за здрава коса | Красива…

1
Добави коментар
petyapetrova
petyapetrova

Независимо дали страдате от косопад или искате да го избегнете, няколко експертни съвета ще ви помогнат да запазите косата си възможно най-здрава.

За хубава коса – пълноценно хранене и поемане на течности

Погледнете съставките на храната, която приемате. Обогатена ли е тя? В много от храните липсват витамини, минерали и антиоксиданти. Например, поемането на органични храни може в голяма степен да подобри състоянието на косата ви.

Приемайте храни богати на силициев двуокис и сяра, като лук, чесън, зеленолистни растения и яйца. Сярата, която често е наричана “минерала на красотата” и се намира в най-голяма концентрация в косата, кожата и ноктите, подпомага циркулацията на кръв в организма и намалява възпаленията. Достатъчни дози сяра могат да подпомогнат или дори да стартират процес на растеж на при хора с оредяла коса. Храните със съдържание на йод и калий, като водорасли например, също подпомагат растежа на косата и я правят по-гъста.

От гела за блясък до фиксиращия спрей, косата е подложена на много изпитания. Въпреки че тези манипулации изглеждат безвредни, те могат да увредят косъма и да доведат до косопад. На практика всички козметични продукти за кожа, уста, нокти и коса съдържат токсични съставки и антибиотици, които водят до повече възпаления. Нещата, които правите с косата си могат да изострят естествените проблеми, като косопад например, да ускорят стареенето и влошат вида и здравето на косата и цялото тяло.

Но не търсете вината само в себе си! Подложени сме на възпалителни процеси още от момента на раждането си. Ролята на кожата, която е най-големия орган на човешкото тяло, е на първо място да прочиства организма от токсини. Когато е възпалена в следствие на хранене или фактори на околната среда, като например замърсяване или вредни слънчеви лъчи, резултатите са застаряване и косопад.

Избягвайте или поне, доколкото е възможно, намалете използването на химически дразнители като боя за коса и стилизиращи продукти за всекидневна употреба. Резултатът ще е видимо подобрение. По този начин връщате естествената, но отслабена способност на скалпа да функционира правилно. Той ще се възстанови, а вие ще станете свидетел на истинско прераждане за косата си.

Независимо дали е ваша вината, че косата ви е подложена на много стрес или сте жертва на времето и естествени фактори, вие можете да направите много за нейното подобрение и здраве. Гледайте на тялото си като на строителна площадка, където трябва да положите основи, качествени, разбира се, за да се преборите с причините за възпаленията. Трябва да осигурите на вътрешните си органи и кожата липсващите инструменти за да си свършат работата и да поставят здрава основа.

Освен поемането на свежи и богати на сяра храни и пиенето на много вода, препоръчвам здравословно хранене. Вашата диета трябва да се поддържа с витамини, минерали, антиоксиданти, хранителни вещества и мазнини, които непрекъснато да възстановяват, укрепват и изпълват с енергия цялото ви тяло. По този начин ще си осигурите физическо и психическо здраве и ще се спре епидемията от акне, косопад, възпаления и рак на кожата.

Други основни хранителни вещества, които подпомагат възстановяването на клетката включват глутатион – най-важния антиоксидант за имунната система на тялото, за предпочитане под формата на таблетки, алфа-мастна киселина – ефективен антиоксидант, който предпазва от недостиг на витамини С и Е и мулти-минерали – минералите са важен елемент за състава на телесните течности, образуването на кръв и кости, поддържането и правилното функциониране на нервната система. Правилното приемане на тези хранителни вещества помагат за развитието на една наистина здрава коса.