Домашна дългокосместа (Европейска дългокосместа)

4
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

26.08.2012

Темперамент: Съчетание на много породи и събрала в себе си нрава на поколения котки, домашната късокосместа котка може да прояви различен темперамент. Най-често обаче тя е приятелски настроена, гальовна и се привързва силно към онзи, който прилежно се грижи за нейното благосъстояние и … за козината й.

 

Външни белези: Поради различията и вливането на кръв от множество различни породи и индивиди със собствени особености, външният вид на европейската дългокосместа котка варира силно – от изражението на лицето, до формата и големината на тялото. Като цяло обаче, мъжките са малко по-едри и по-тежки от женските.Космената покривка е средно дълга и може да бъде обагрена във всеки цвят и шарка.  

 

 

Оценка на породата:

 

 

Здравословни проблеми: Дългото и разнородно родословие на домашната дългокосместа котка я прави сравнително устойчива на заболявания. Средната продължителност на живот е 12 – 20 години в зависимост от начина на отглеждане. Тези стойности намаляват трикратно, ако котката излиза и навън.

 

История, произход и предназначение:  Не би могло да се каже със сигурност къде и кога лежат корените на европейската дългокосместа котка, но се предполага, че тази древна порода е родом от северните част на Азия (противно на наименованието си). Трудно може да се определи и кои популярни породи котки са взели участие във формирането и утвърждаването на домашната дългокосместа, но едно е сигурно – тя има само дългокосмести родители, в противен случай не би се родила с такова изящно и меко палто.