Нов вирус атакува потребителите на BlackBerry

1
Добави коментар
yApple

Вирусът се съдържа в прикачен ZIP файл, който се изпраща като част от уж официално електронно писмо на RIM до съответния потребител

Етикети
вирус, Blackberry

Устройствата BlackBerry останаха на заден план за масовия потребител, но не и за хакерите. Компанията за киберсигурност Websense откри измамен вирус, който атакува именно притежателите на смартфон или таблет с тази марка, предаде онлайн изданието ZDNet.

Вирусът се съдържа в прикачен ZIP файл, който се изпраща като част от уж официално електронно писмо на RIM до съответния потребител. В него се казва, че на потребителя е създаден BlackBerry ID акаунт, но за да се възползва напълно от него, той трябва да следва инструкциите в прикачения файл, пише dnevnik.bg.

Писмото е перфектно копие на официалните имейли, които изпраща RIM. Текстът и дори подателят изглеждат напълно автентично. В писмото има и линкове, които са безопасни и водят до реалните сайтове.

В ZIP файла обаче не се съдържат само инструкции, а и самоизпълняващи се приложения. Те ще модифицират регистъра на компютъра и ще го насочат към други зловредни кодове при следващото му стартиране.

Потребителите не трябва да отварят ZIP архива, нито да го изтеглят на компютъра си. Така няма да са изложени на опасност. RIM не изпраща подобни прикачени файлове, когато бъде регистрирано ново BlackBerry ID.

Как подателите знаят на кого да изпратят писмото? В интернет вече има предостатъчно изтекла системна информация от различни компании.

Предлагат се дори каталогизирани архиви с електронни адреси, разделени по определени критерии. Така не е особен проблем за хакерите да намерят точните адреси, които да атакуват, като запазят минимален брой грешно изпратени писма към хора, които нямат BlackBerry устройство.

Това е втората атака към платформата за по-малко от месец. В началото на август бе открита нова версия на вируса Zeus, който бе насочен специално към BlackBerry устройствата.

Автор:

Борислава Замфирова

Разпечатай
Изпрати