Златно сечение – инструмент

1
Добави коментар
artandblog
artandblog

Златно сечение (известно още като златна пропорция, златен коефициент или божествена пропорция) е ирационално число в математиката, което изрязява отношение на части, за които по-малката част се отнася към по-голямата, така както по-голямата към цялото. То се отбелязва с гръцката буква ? и има стойност приблизително равна на 1,618…

Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Терминът “златно сечение” е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за “идеалното човешко тяло”. Той е бил познат на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение e в основата на философските идеи на Питагор. Египетските пирамиди и Партенонът са пример за използването на пропорцията ? в архитектурата.

Има различни схеми за златното сечение.

Предлага се плъгин, който ще ви помогне да постигнете тези идеални пропорции докато рисувате или правите фотографии. Този инструмен е съвместим със софтуерните Photoshop, Paint Shop Pro, Corel Draw, Illustrator, Fireworks и други.

Можете да го намерите на адрес powerretouche.com

Друг подобен инструмент може да се намери тук www.atrise.com

Сподели:

tweet

Tags: DownloadДизайнЗлатно сечение