Набират доброволци за Българската армия

2
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Тази година влезе в сила Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. От началото на тази седмица със Заповед на министъра на военните отдели в страната е разпоредено да започнат да набират заявления на желаещи да се включат в активния резерв.

В момента вакантните места са 400, като 254 от тях ще са в Сухопътните войски. 94 са местата във Военовъздушните сили и 52 във Военоморския флот.

Най-близкото поделение до Плевен – това в Белене, е обявило около 50 бройки за резерва на иженерно-сапьорната бригада.

„Има изисквания на които резервистите трябва да отговарят. Те трябва да са на възраст до 55 години за сержантския състав и до 60 години за офицери. Съгласно Закона има два вида резерв – доброволен и запасен, който има военно-отчетна специалност. Доброволният резерв се състои от граждани, които имат желание да служат в резерва. Те ще изпълняват временни задачи, свързани с бедствия и аварии, със заместване на отсъстващ повече от 30 дни военослужещ или ще заемат вакантна длъжност до назначаването на титуляр.

Резервистите ще сключват договори с Министерство на отбраната и работодателите си, като за службата си те ще получават една заплата през годината, ако не бъдат извикани на служба. През останалото време ще си работят по местата, където имат сключени договори с работодател, а до 30 дни през годината ще участват в обучения. Всяка служба в армията ще им носи допълнителен доход, обвързан с чина, който имат, а работодателят няма да има право да уволнява работника си по времето, когато той е на служба в резерва“, обясни подп. Алексей Царков, началник Областен военен отдел – Плевен.

Резервистите ще трябва представят свидетелство за съдимост и удостоверение за това, че срещу лицето не се води следствие, етапна епикриза от личен лекар със заверка, че лицето не се води на учет в психодиспансера. Разбира се, ще трябва и молба, както и автобиография. След събирането на необходимите документи кандидатите ще преминат медицински и психо-прегледи във Военомедицинска академия в София.

Времето, през което резервистът ще е на активна служба ще му се води за стаж от първа категория. Ще му бъде присвоено военно звание и ще носи униформа и отличителни знаци. Разходите за пътуване от местоживеенето до мястото на военната подготовка или обучението на всеки резервист ще е за сметка на Министерство на отбраната.

По време на активната служба лицето ще има право на неплатен служебен отпуск от работодателя. За служба в резерва ще се приемат както мъже, така и жени.

Крайният срок за подаване на документите е 27 септември, след което до 9 октомври документите на кандидатите ще бъдат изпратени на комисиите във военните формирования за които са кандидатствали резервистите. На 16 октомври комисиите ще прегледат документите, ще се срещнат с желаещите и ще обявят приетите.

 

___________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

Източник: в-к „Посредник“