Реставрират ранновизантийската крепост „Туида“ край Сливен

2
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Ранновизантийската и средновековна крепост „Туида“ край Сливен ще бъде реставрирана, консервирана, експонирана и социализирана по проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Регионално развитие“.

Разработката „Пътуване през времето, във времето и с времето – интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен” е на обща стойност 5 358 670.32 лева.

„Този проект е особено важен за подобряването на туристическия потенциал и атрактивност на крепостта „Туида“, съответно и за цялата община“, каза при представянето на проекта на 28 август кметът на Сливен Кольо Милев.

Междувременно започна и укрепването на срутището в западната част на крепостта. Проектантът арх. Константин Пеев уточни, че това е част от цялостната концепция за „Туида“, която предстои да бъде изпълнена в рамките на две години. Ще се работи на площ с големина 42 дка под формата на квадрат, ограден от крепостните стени.

На входа на обекта ще бъде изграден информационен център. Това на практика ще бъде единствената новопостроена сграда на територията на „Туида“, уточниха от пресцентъра на община Сливен.

Уникалната трикорабна базилика, която има изключителна научна стойност, ще бъде консервирана. Според археолога в Регионалния исторически музей Николай Сираков обектът е безспорно свидетелство, че Сливен е бил духовен център.

Предстои консервация и на работилниците, които се намират на територията на „Туида“. Сред тях има и пещ за правене на тухли. По думите на арх. Пеев археолозите са установили, че тухлите, с които е изградена крепостта, са правени на място – именно в тази пещ.

На входа ще бъде поставен макет на крепостта във вида, в който е изглеждала при построяването й в средата на IV век. Проектът предвижда и малък амфитеатър, който ще може да бъде използван за културни прояви, парково осветление и художествено осветление на входните порти, кулите и отделни ансамбли, както и детски кътове. Предвидено е също място за отдих на посетителите, оформено като градински кът с барбекю, както и обособени места за почивка и организиране на пикник.

В момента тече процедура по избор на изпълнител на проекта.