Конна езда

2
Добави коментар
girl
girl

Колкото повече научаваме за природата на конете (начинът, по който те мислят, действат и реагират в различни ситуации, какво им харесва и какво ги плаши), толкова по-лесно ще бъде да ги яздим по време на конна езда и да ги обучаваме.

Конете са стадни животни. В големи стада обикновено оформят по-малки стада, всяко от тях със своя водач и неговите последователи. Животът в стадото е много спокоен и се превръща в сигурно място веднъж щом редът на доминиране се установи. Всеки член е или по доминантен или по-подчинен на другите членове на стадото. Лидерството обикновено се пада на възрастен жребец или кобила.

Слухът на конете
Именно слуховите способности на коня са ги направили толкова популярни сред ловците. Конят може да чуе дивеча още преди да бъде видян. Всяко от ушите на коня може да се завърта на около 180° и да действа като въртяща се антена – завърта се в посоката, от която идва
звукът, който го интересува. Добрият слух сам по себе си не е проблем. Много по-вероятно е внезапните шумове да разтроят коня, отколкто монотонния звук. Въпреки това, ако конят чува внезапни или силни шумове достатъчно често, той постепенно ще свикне с тях.

Когато обучават конете, треньорите използват и гласовете си. Животните реагират на тона
и силата на гласа. Не винаги разбират думите, но се научават да разпознават онези, които са по-често повтаряни. Това е и причината, поради която къткането и подсвирването работят еднакво добре като ориентири. Винаги трябва да се използва едина и съща комнда, когато искаме определена рекация.

Обоняние ка коня
Обонянието на коня е добре развито. Той използва миризмата толкова,колкото и зрението си, за да идентифицира друг кон, човек или обект. Позволявайте на коня да подуши всико, което му се струва странно.

Като цяло обинянието не предизвиква особена реакция и конят ще продължи по пътя си след като подуши. Ако миризмата не му хареса той може да издуха силно през ноздрит си или да изпръхти. Един кон често ще пръхти точно преди да се отдръпне от обек, излъчващ неприятна миризма.

Конете маркират своята територия чрез уриниране. Когато се представят за първи път пред други коне, те докосват ноздрите си като по този начин обменят информация помежду си. Когато нови коне отидат на ново пасище, голяма част от времето ще прекарат именно в душене. Ако срещнете кон, задължително му позволете да Ви подуши.

Край на първа част. Очаквайте продължение…