Писмо до Бойко Борисов

2
Добави коментар
TheWizarD
TheWizarD

ЮНОШЕСКИ ОТБОР СЕ РАЗПАДА заради липса на 3000 лв. за година!

Г-н Борисов,

Искате ли заедно да гледаме следващия мач на Левски в лига Европа?… Няма как да стане, не защото може би няма да ме поканите, а защото такъв мач няма да има. Поне тази година. И то за отбор с такъв мощен спонсор като руската VTB Bank, която Вие намерихте. А знаете ли колко футболисти от Левски са от собствената школа? Защо ли са само толкова?!… И после се чудим защо има ”супер”-чужденци в нашите отбори и играем само по 2 мача в Европа на година. Колко от футболистите в Левски, ЦСКА, Лудогорец и Локо Пловдив са кадри на собствения клуб, а не са пришълци? Министърът на спорта още на следващата сутрин след евро–фиаското  на евро-четворката трябваше да ви представи справка и щеше да стане ясно защо на повечето футболисти не им ”дреме” за синя, червена… все едно играят с бенбена фланелка някои. При футбола само победите имат стойност. Знам, че в клубовете не можете да се месите, но искате ли – можете да помогнете. Пример – спонсор на Левски, кандидат-спонсор на ЦСКА, спонсор на баскетболния Черно море… А в случая не става дума за милиони.

Да си дойдем на думата. Футболният клуб на Миньор Перник /набор 1995/ миналата година стана шампион в зона Перник- Кюстендил – юноши младша възраст. Тази година отборът е пред разпадане, защото не могат да намерят 3000 лв., които са им необходими не за една софра, не за 1 банкет, не за ”умопомрачителни” рекламни материали,  а за цяла година! Отборът, който се ръководи от бившия капитан на Миньор Перник, Румен Андонов, имат желание да участват тази година в първенството юноши старша възраст „Б” – зона Струма, но парите за съдийски такси, доктор, охрана, пътувания не могат да ги подсигурят. А има и екипи, футболни обувки, топки, които децата сами си плащат, наем на стадион… 3000 лв. – за есен-зима и пролет-лято – 2 сезона! Жалко. Това ли е нашата държава?

Една година се обединяват 94 и 95. Друга година безпаричието обединява 2 отбора набор 95 и в един момент тренират 38-40 деца. Знаете – 11 играят, 5-6 резерви, а останалите само тренираха и гледаха мачовете отблизо. Треньорът ги въртеше, само и само да спаси положението да няма сърдити. Все пак бяха в чувствителна възраст 15 – 16 години. Издържаха, запазиха отбора и сега /когато са 17 годишни/ алтернативата е… селската група, където „секирите” са може би не само на терена. Другият вариант е нулева година – само контроли. Половината ще се откажат. Какво прави ДЪРЖАВАТА, за да не се откажат тези юноши и вместо на стадиона – всеки ден да са по дискотеки, компютърни клубове и да не изброявам още на какви места може да се замени зеления терен? Съществува вариант и да играят под друго име – Кракра, но за да започнат поне част от парите трябва да подсигурят. Освен Шампионска лига и залагания футболът е и здраве, режим, дисциплина, тяло… Да, не крия, че моят син е в този отбор. И когато ми каза: „Тате, отборът ни се разпада, господинът не може да намери пари да участваме в първенството…” – сякаш ми удари шамар. А очите му… Няма значение. Как да му обясня, че преди 17 години съм гледал Панатинайкос и Пирин /страшен ”евросблъсък” беше/ в Атина на уникално чиста седалка, /в ложите бяха кожени/. А като отидем на националния стадион в София единственото по-мръсно нещо от седалките са… Не ми е удобно да го кажа какво. Защо пък да не кандидатстваме в Гинес за най-мръсни седалки на национален стадион?! За седалките в Италия, Англия, Испания, Германия – няма какво да споменавам. Но това е друга тема.

При добър мениджмънт на ръководните кадри в държавата, пари винаги могат да се намерят.  Наистина, много, ама много е важно дали има соя в каймата. Но за мен 2 пъти по-важно е какво правим за децата в тази наша държава? Има стандарт „Стара планина”, а кога ще има стандарт ”ЗДРАВИ ДЕЦА”?  Кауфланд, Била, Лид`л, Пенита-менита във всеки град и то по няколко. А какво щеше да стане ако всяка една верига беше ”задължена” да направи по 1 игрище във всеки град където ”стъпва”. Има механизми да се ”принудят” това да стане. Хората си даваме парите във веригите, те инвестират в града от който искат да печелят. Смятам, че е морално. И на тези игрища /безплатно/ да тренират местните детски отбори, а вечер родителите след като са си оставили парите в поредния хипермаркет – да могат да потичат на създадения от хипермаркета стадион. Дори и платено да е със символична такса, за тези, които не са пазарували от тях. Показваш касова бележка от Била с днешна дата и 3 дни имаш право да играеш на техния стадион. Пазаруваш от Кауфланд – твоята компания е на Лид`л-игрището – плащаш 50 ст. И готово. Просто и елементарно, но не е за прости хора. Ето ти базата в градовете само с няколко ”мини”закончета. Без 1 стотинка да инвестират кметове и министерства. А ние вместо това им правим реклама със ”замразените” цени, на ”някои” стоки, които никой не знае! Супер ”умна” идея!

Училищните автобуси? Вместо да стоят като неподвижни бараки по училищата – нека се ползват за мачовете навън. За гостуванията отборът плаща на фирми на цена на км, събират се пари от децата, а в същото време тези ”паметници” на колела, гният по училищата. Нормално ли е това, г-н Борисов? Министърът на спорта освен да търси директори за Арена Армеец всеки месец, ще извика Министърът на образованието и ще се разберат. Не е сложно, но диалогът не е присъщ за всеки. В името на децата си заслужава да го направиш. Колкото и трудно да е.

БСТ? Там обаче идеята ми струва 3001 лв. и няма Ви я кажа без пари. А ако се реализира това, което имам предвид, постъпленията поне ще се утроят и какво като от тотото няма пари за футбола, ще има повече за другите спортове, ще има повече и за държавата.

Има толкова много парадокси в тази държава, но… Има много хора с потенциал, но все още се използват ”своите” почти навсякъде. И затова следва парадокс след парадокс. Ако първите хора на тази държава не могат да намерят фирми, които да подсигурят 3 000 лв. за 1 година… и то за СПОРТ – значи наистина сме в Абсурдистан, а не в България.

Може ли да се дават пари за партии, които не събират и 1 %, за хиляди бюлетини, за чевермета, софри, за билбордове, за рекламни календари без да пише за коя година е, а да няма за детски футбол?!  Ненормално е. Нека има лотове, нека има пътища, но нека има и детски школи, нека има усмихнати деца по тези пътища. Вярно е, че с деца не всеки може да работи. Това, че си играл професионален футбол, въобще не означава, че думата педагог знаеш какво означава. Но и това е друга тема. Футболистите от набор 95 на Миньор са уцелили не само на треньор, но и на педагог, на приятел, но… май ще се разделят с него.  Искат да играят с по-големите, с 94 в зона Струма, защото за набор 95 няма първенство. Искат, но нямат 3000 лв. Даже Румен Андонов каза: ”И 1500 лв. да намерим ще започнем, до зимата ще ни стигнат.” Трудно се гради, но никак не е трудно да се развали създаденото.

5 години ГЕРБ! Хубаво, браво, честито!

3 000 лв. за 1 година… Жалко, смешно, трагично. Ако не се намерят!

В Перник освен трус-друс и пляс по Георги Марков, има и детски футбол. Всъщност те не са деца – юноши са, но на кой му пука?

Пламен Станков

Advertisements