Защо сме дебели?! Правилно хранене при децата и възрастните!

18
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Златин Михайлов

Фармацевт/Специалист по храненето

 

Като специалист по храненето, напълно подкрепям ползите от здравословно хранене и осъждам вредата от безконтролното и необмислено набиване на вредности, колкото да залъжем глада си.

 

Мили родители и деца, вафличките, кроасаните, джобовете и пиците не трябва да бъдат повече от 10% от общия прием на храна. Приемането на такива храни е чиста отрова както за нас, така и за нашите деца. Вместо една вафла накарайте детето да изяде плод, който му харесва. Вместо джоб пълен с полуфабрикати му направете сандвич с пълнозърнест или черен хляб, зеленчуци и филе например. Бъдете сигурни, че дори в момента да не ви се отразява, нездравословната храна може да има много сериозни последствия.

 

Kакви количества от различните хранителни групи трябва да приемат един здрав възрастен и едно здраво дете?

 

Не забравяйте, че всяко едно заболяване, дори и затлъстяването променя процентите в полза на едни или други храни. Да обобщим нещата така:

Макарони, хляб, зърнени храни, картофи, ориз – 30% – 36% (Деца: 25% – 30 %)

 

 

Не забравяйте да наблегнете върху варените и печените продукти, като избягвате пържените. Избягвайте чистото рафинирано бяло брашно.

Плодове и зеленчуци – 30% – 36% (Деца: 25% – 30%)

 

 

Наблегнете повече на зеленчуците, отколкото плодовете. Желателно е те да бъдат сурови, защото при топлинна обработка голяма част от витамините се инактивират. Въпреки всичко, дори и преминали топлинна обработка зеленчуците съдържат голямо количество баластни вещества полезни за организма.

 

Плодовете е добре да бъдат на половината от количеството на зеленчуците (напр.25% на 12% в полза на зеленчуците) от общия дневен прием. Все пак съдържат прости захари (макар и фруктоза), които при прекомерни количества започват да се лепят по тялото.

Месо, птици, риба – 10 – 13% (Деца: 15% – 20%)

 

 

Протеините са полезни, но в по-високи количества затормозяват работата на стомаха, черният дроб и бъбреците. Нека количеството им бъде равно на това на плодовете, 1/2 от това на зеленчуците и 1/3 от това на зърнените храни.

Мляко, млечни продукти – 10 – 13% (Деца: 15% – 20%)

 

 

Нека количеството им бъде еднакво с това на месата и плодовете, 1/2 от това на зеленчуците и 1/3 от това на зърнените храни. Учените имат много спорове относно това дали млечните храни са полезни и до колко, но все още няма достоверни доказателства за това, че те трябва да се избягват. Но да не забравяме все пак – млечните продукти съдържат голямо количество наситени мазнини, полезни в малки но вредни в големи количества.

Захар, захарни изделия, мазнини – 2 – 6%.

 

 

Организмът има нужда и от тази храна, но в изключително малки количества. Наблягайте на шоколада, но натуралният. Избягвайте торти, пасти, вафли. Опитайте се да замените бялата захар с пчелен мед. От мазнините за салати използвайте слънчогледово олио и зехтин, а за топлинна обработка животински мазнини. Изключете маргарина от менюто си. Изключително вреден е. Добре e, ако обичате сладко, страхувате се от напълняване и използвате изкуствени подсладители, да ги замените с естествени, например стевия.

Относно децата, процентите са подобни, но с превес на месото и млечните продукти за сметка на въглехидрати като хляб, макарони и други. Нека зърнените храни като мюсли, макарони, спагети, хляб, също картофите и оризът се консумират само сутрин и на обяд, а вечер да се наблегне на месо, риба, млечни продукти и зеленчуци.

 

Още интересни материали можете да намерите тук.

Снимки:FreeDigitalPhotos.net